Arhiva

Broz - drugi put

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Republički izbori se bliže a svakim danom izborna trka postaje bogatija za nekoliko učesnika. Svoju snagu i opravdanost ambicija na decembarskim parlamentarnim izborima proveriće i nova koalicija “Radnička budućnost Srbije” koju sačinjavaju Radnička stranka, Ekološka stranka Vojvodine i Srpska nacionalna socijalistička stranka radnika, nezaposlenih i penzionera. Nosilac liste ove koalicije biće unuk Josipa Broza Tita - Joška Broz, koji za NIN kaže:

- Ovo je, jednostavno, koalicija za bolji život radnika, seljaka, nezaposlenih i penzionera. Planiramo da posle izbora uđemo u zvanične organe upravljanja gde ćemo se zalagati za tri cilja: bolji život svih, ekologiju i istinu o svim događanjima u svim organima vlasti. To je ono što možemo obećati. Sve ono što je bilo dobro u prošlim vlastima koristićemo a sve ono loše izbacićemo. Zalagaćemo se za nacionalno pomirenje, da najzad u Srbiji zaboravimo na podele, na partizane i četnike, da zaboravimo na prošlost i krenemo u budućnost. Inače, mislim da bi se i pokojni deda složio sa programom koalicije jer se i mi, na kraju krajeva, borimo za prosperitet ove zemlje. Baš kao i on nekada.

Josip-Joška Broz rođen je 1947. u Beogradu u kome je proveo ceo svoj život. Završio je studije šumarstva i ekonomije, vodio restoran ali trenutno ne radi ništa i jedina preokupacija su mu stranka i uspeh na predstojećim izborima. Potpredsednik je Ekološke stranke Vojvodine. Tvrdi da nije lako baviti se politikom u Srbiji, pogotovo kada se stranka finansira iz ličnih sredstava i “ne prima donacije iz inostranstva”. Na, kako kaže, “očekivano pitanje” ima li predsedničkih ambicija odgovara da nema, ima samo ambiciju da oformi ovu koaliciju, da ona zaživi i pomogne da se situacija u zemlji stabilizuje. Na pitanje da li će mu čuveno prezime pomoći u političkoj karijeri, nehajno odgovara:

“Nisam o tome razmišljao, mislim da to nije tema o kojoj treba govoriti. Sačekajmo rezultate izbora pa će nam tada sve postati jasno: i o izborima i o prezimenu.”

Ima dva sina i troje unučadi. I niko od njih ne zove se Josip.