Arhiva

Pogrešna adresa

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

U pismu pod naslovom “Greška traži izvinjenje” gospodin Branislav V. Nedeljković insistira da se javno izvinim zbog pogrešnih imena autora i naziva dela na koricama mog najnovijeg romana “Skaske o Voždu”. Nisam načinio grešku tako da ne osećam potrebu da se izvinjavam.

Ipak, pošto je moje ime više puta pomenuto, ponoviću odgovor na prethodno pismo gospodina Nedeljkovića, objavljeno u dnevnom listu “Politika”, koji je Nedeljkoviću očigledno promakao.

Navodi iz pisma Branislava V. Nedeljkovića potpuno su tačni, počinjena je greška pri navođenju naslova i imena autora reljefa u Marićevića jaruzi, ali ne mojom krivicom. Izdavač može, ali ne mora, da se dogovori sa piscem kako će izgledati korice. Ja sam rukopis predao izdavaču, SD PRES iz Smedereva, a tek kada sam dobio autorske primerke knjige, video sam kako izgleda. Nisam mogao podatke sa reljefa da pročitam, niti da se obratim Zadužbinskom društvu “Prvi srpski ustanak”, jer nisam znao ko je i šta odabrao za korice romana “Skaske o Voždu”.

Gospodin Nedeljković može u impresumu romana da pročita ko je urednik i ko je bio zadužen za rešenje korica. Snosim odgovornost za greške vezane za korice, koliko i za moguće štamparske greške, tako da je zahtev za izvinjenje upućen na pogrešnu adresu.

Živorad Lazić