Arhiva

Simbioza

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Nisu prošle ni dve nedelje otkako je gospodin Vuk Drašković stupio na dužnost ministra spoljnih poslova, a već su se pojavili prvi pokušaji da mu se posao oteža. U NIN-u je tako objavljen tekst koji nema sasvim određen smisao, ali u njemu se već priprema teren da ministar bude diskvalifikovan.

Međutim, ne samo ovaj tekst, nego uopšte način na koji se, u najvećem broju slučajeva, bavimo našom stvarnošću, pokazuje zašto ne možemo, uvezani raznim čvorovima, da napravimo nijedan pravi korak napred. Jedan od tih čvorova jeste zaista simbioza novinarstva i politike. Jedni radimo za druge (ili jedni protiv drugih): novinari nameštaju scenu, a političari na njoj igraju. Ta simbioza proizvodi ili prazna, ili ekstremna stanovišta, a zaboravljamo da su naši stavovi naša oruđa kojima zahvatamo stvarnost. I umesto da se i jedni i drugi približavamo stvarnosti i usredsredimo na teške probleme koje imamo, mi se iscrpljujemo takvim pozorištem - koje nas izgleda zadovoljava.

Da li smo u dovoljnoj meri svesni toga da mi u svetu i najmanju stvar teško postižemo, jer taj svet smatra da nam se vrednosti ne poklapaju i da ne pokazujemo dovoljno volje da svoje vrednosti uskladimo sa vrednostima koje svet priznaje. Radi se o izboru: jedna je mogućnost da svestranije, potpunije i dublje zahvatimo stvarnost i da progovorimo univerzalnim jezikom, moralno zasnovanim. Na taj način pokazujemo da smo svesni sebe, a to znači i svojih slabosti i grešaka koje smo pravili (takav pokušaj kod nas se zove “lak na rečima”). Time sebi dajemo pravo, u teškoj situaciji u kojoj se nalazimo (zbog problema koje imamo, ali i percepcije koju svet ima o nama), da isto to od drugih tražimo i da tako gradimo svoju poziciju u svetu. Druga mogućnost je, da zatvoreni u svoj vlastiti svet, sa zadovoljstvom, ili bez njega, polako i dalje propadamo.

Ministarstvo spoljnih poslova je spremno da više doprinese da se svet našoj javnosti približi, da bismo jasnije videli sebe u očima sveta i mogli da prekinemo stalni “dijalog” samih sa sobom i da otvorimo dijalog sa svetom. Od medija, kojima je cilj približavanje istini i koji su neposredno upućeni najsnažnijoj pokretačkoj poluzi koju imamo - a to je javnost - očekujemo isto.

Ognjen Humo,
pomoćnik ministra spoljnih poslova