Arhiva

Popis

Jovan Ćirilov | 20. septembar 2023 | 01:00
Popis

Ako se složimo da je poljoprivreda najveći potencijal Srbije, a da snimanje pravog stanja stvari u toj oblasti prethodi svakom ozbiljnom pokušaju da ekonomija Srbije stane na noge, onda je taj poziv imao smisla.
Otkako je istorija zabeležila instituciju popisa, a prvi popisi su sprovođeni još u drevnom Vavilonu, navode se ozbiljni razlozi zašto se popis sprovodi. Razlog ni u kom slučaju nije puka radoznalost vladara i vladajuće klase. Razlozi su od samog početka, to jest od drevnog Vavilona do danas, bili utilitarni najčešće kao prebrojavanje potencijalnih poreskih obveznika i ratnika.

U prošlosti prvi moderni popisi u Sjedinjenim Američkim Državama takođe su bili deo državne politike. Broj stanovnika bio je bitan za broj poslanika koji je po ustavu svaka savezna država imala pravo da delegira.
Prvi popisi stanovništva u Srbiji ili Srbije u sastavu Jugoslavije bili su redovni, a sprovodili su se, osim 1948. i 1953, u godinama koje su se završavale jedinicom 1921, 1931, 1961, 1971, 1981. i 1991. godine.
Etimološki reč popis nije mnogo zanimljiva. Očigledno je u osnovi reči pra(sve)slovenski glagol pisati koji je prvo značio ukrasiti (lep kao upisan).