Arhiva

Poslednje zlato

Aleksandar Mihajlović | 20. septembar 2023 | 01:00
Poslednje zlato

Među onima koji se neće naći na predstojećim Olimpijskim igrama u Atini, biće rukometna selekcija zajednice Srbija i Crne Gora. Rukometaši sa ovih prostora nisu uspeli da na jednom značajnom, evropskom ili svetskom šampionatu, protekle godine izbore taj “jezičak na tasu” koji bi ih lansirao na Olimpijadu. Naravno, ovde je reč o seniorskoj selekciji rukometaša SCG! Zato je muška kadetska reprezentacija SCG, minulog vikenda, učinila nešto važno za ovaj sport, osvojivši šampionat Evrope!

Zašto je važna ova evropska titula? Poslednjih godina rukometni sport potresaju brojne afere i skandali kako na klupskom, tako i na reprezentativnom planu. Akteri su bili i sa jedne i sa druge strane zajednice. Treba imati “konjske živce” i novinskog prostora da bi se sve one opisale.

Dečaci, još u adoloscentnom dobu, osvajanjem titule šampiona Evrope bez poraza, pokazali su da neko svetlo i izlaz iz tunela još uvek postoji i da rukometne vođe u Savezu SCG konačno moraju da se dozovu pameti. Međutim, pitanje je da li će išta biti povoljno ostvareno posle šampionata Evrope. Jer, u crnogorskom savezu su već za jesen najavili postojanje sopstvene lige! Kažu da klubovi sa “njinih” prostora nemaju novca za daleka putovanja po Srbiji. Odgovor neuverljiv, ali priznat od Saveza Srbije. Ukoliko sve prođe kako su zamislili u Crnoj Gori onda je slaba vajda da će u neko naredno doba ova kadetska selekcija biti pretočena u seniorsku i koja bi, na primer, na narednoj Olimpijadi 2008. u Pekingu potvrdila svoj talenat i kvalitet.

Kadeti iz, još uvek, zajednice Srbija i Crna Gora u finalnom meču više nego ubedljivo su savladali rivale iz Hrvatske sa 27:20. Od silnih zanimljivosti, tokom ove utakmice, pažnju zaslužuje vođstvo protivnika, sredinom drugog poluvremena od 14:12, posle čega je nastala prava “paljba” mlađanih Srbocrnogoraca po mreži Hrvata!

“Osvajanje zlatne medalje u ovom uzrastu je neporeciv uspeh za naš rukomet, ali i odlična prilika da se ovaj sport podigne iz pepela. Nadam se da će kadetsko zlato biti most koji će pomoći da se povežu dva saveza. Oni bi morali da sačuvaju ovu izuzetno darovitu generaciju”, gotovo vapijući je zaključio selektor Ranko Popović.

Šta će u budućnosti biti, teško je dati konačan odgovor. Kako sada stvari stoje, u rukometnom sportu, ovo je možda bila i poslednja zajednička igra...