Arhiva

Pet godina za obnovu

M. Lučić | 20. septembar 2023 | 01:00
Pet godina za obnovu

Foto Tanjug

Posle trodnevnih borbi, sirijski komandosi uspeli su da isteraju islamiste iz svojih uporišta, i da ,,Nevestu pustinje, kako se Palmira kolokvijalno naziva, vrate pod jurisdikciju Damaska.

Prema ekspertizi sirijskih arheologa, osamdeset procenata drevnih skulptura je ostalo očuvano. Preliminarno se procenjuje da će biti potrebno oko pet godina da se saniraju posledice vandalizma. Pokušaće se da se vrati stari, autentični izgled, koliko god je to moguće. Za tu svrhu će se koristiti ostaci pređašnjih skulptura, kao i obližnji kamenolom, koji je takođe bio od velike važnosti prilikom restauracije Palmire pre sedamdeset godina.

Od maja prošle godine ovaj antički grad, koji je na Uneskovoj listi svetske baštine, nalazio se u rukama Islamske države. Prizori koji su zatečeni nakon oslobođenja nedvosmisleno ukazuju na to da je napravljena velika šteta. Ali, odgovornost i sramota nije samo na onima koji su svojim vandalizmom propagirali religijski fundamentalizam, već i na onima koji su iskoristili situaciju i tajnim kanalima trgovali antikvitetima sa džihadistima.

Ako je u svakom ratu prva žrtva istina, onda su ,,kolateralne štete svakako druga. Ono što vekovima nije uspevalo zubu vremena, uspelo je za godinu dana onima koji svoje bezumlje zaogrću u plašt ideologije i ,,viših ciljeva. Herostrat bi danas bio ponosan na Islamsku državu, jer oni su još jedan dokaz da je lakše razbiti atom nego ljudsku glupost.