Arhiva

Malicioznost i neistine

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Strpljivo sam pratio raspravu na stranicama vašeg cenjenog lista povodom intervjua gospodina Dautovića sa predsednikom SANU akademikom Nikolom Hajdinom u NIN-u (br. 2803, 2805, 2806, 2807 i 2808).

Prešao sam preko malicioznih komentara vašeg novinara u intervjuu sa predsednikom SANU, u uverenju da on nije u toku sa događanjima oko mog neizbora na poslove koje sam do tada obavljao. Ali u svom odgovoru grupi akademika, u broju 2807, on je demonstrirao zlovolju, služeći se neistinama.

Tekst koji je naslovio “Grupni portret s upravnikom”, on započinje rečima: “...ni njega ni bilo koga drugog sem sedmočlane grupe, nije potresao neizbor a ne smena jednog visokog činovnika Akademije i redaktora i priređivača ultraskandaloznih dnevničkih knjiga njenog poslednjeg v. d. predsednika D. M.a”.

Tekst završava rečima: “Rekao sam na početku ovog teksta da me ne zanimaju ni Akademijin bivši upravnik poslova koji je dvanaest godina kinjio zaposlene, a ponizno i iz obostranih interesa ađutantski bio pri ruci malobrojnoj apolitičnoj grupi”... “Zato bi oni želeli povratak starog predsednika, odnosno starog v. d. predsednika, starog Izvršnog odbora i starog upravnika poslova, za čijeg je vremena sve cvetalo od sloge i napretka. ‘Malo morgen’, što bi rekao njihov bivši vođa. Izbor upravnika koji nije njima po volji i koji kao neizabrani, ne potiče iz Miloševićevog okruženja, nije nikakva nacionalna katastrofa. A nije to, naravno, ni prvorazredno političko pitanje, kako to sedmočlana grupa hoće da predstavi i zbog čega izaziva lavinu nezadovoljstva.”

Iz ovoga slede neka pitanja:

1. Zašto sam se našao čak i u naslovu članka, ukoliko ga ne zanimam? 2. Ako zaista moj neizbor nije nikoga potresao, zašto u NIN-u tema izlazi u, dok ovo pišem, već četiri nastavka? 3. Otkud zna da sam visoki činovnik? 4. Otkud zna da sam urednik i priređivač knjiga predsednika SANU? 5. Otkud zna da su ultraskandalozne? 6. Otkud zna da sam dvanaest godina kinjio zaposlene? 7. Otkud zna da sam ponizno, ađutantski bio pri ruci malobrojnoj apolitičnoj grupi? 8. Otkud zna da je to bilo u obostranom interesu? 9. Otkud zna da bilo ko želi moj povratak? 10. Otkud zna da je za mog vremena sve cvetalo od sloge i napretka? 11. Otkud zna ko je moj bivši vođa? 12. Otkud zna da potičem iz Miloševićevog okruženja? 13. Otkud zna da je u pitanju sedmočlana grupa? 14. Otkud zna da je moja smena izazvala lavinu nezadovoljstva?

Vaš novinar ponudio je mnogo odgovora, a da mu nijedan od citiranih članova SANU nije dao podatke za odgovore na njih. Ni sa mnom nije razgovarao. Iz ovoga sledi logičan zaključak da je to ipak negde saznao. Čini se da se može poverovati da ga je ovo sve ipak, makar i malo, zanimalo. Stoga njegova tvrdnja da ga ne zanima bivši upravnik Akademije zvuči neistinito. Neki od njegovih navoda su potpuna kleveta. Ako se kao redakcija slažete sa metodom blaćenja ljudi lažima i klevetama, onda ste saučesnici u vršenju krivičnog dela. Satisfakciju mogu dobiti od vas ili od suda. Izaberite sami.

Vladimir Davidović,

bivši upravnik poslova SANU