Arhiva

Komisija

Jovan Ćirilov | 20. septembar 2023 | 01:00

Poznato je pravilo da kad neka važna instanca, vlast u državi ili u preduzeću, hoće da odloži rešenje nekog pitanja a pri tom stvori utisak da ga se tema tiče, ona osniva komisiju.

Čitaoce ne treba ni da podsećam na primere, oni su im na dohvat ruke ovog ili svakog drugog dana u prošlosti.

Reč komisija izmislili su stare lije Latini.

Spada u dve velike “porodice” reči, onih koje imaju prefiks so- i onih koji u osnovi imaju glagol mitto (koji nema veze sa našom reči mito).

Glagol mitto (u rečnicima latinski glagoli se navode u prvom licu jednine) znači slati (u rečnicima jezika evropskog porekla glagoli se navode u infinitivu).

U mnoge evropske jezike ušle su reči koje imaju u svojoj osnovi navedeni glagol slati, poslati. Takve reči su misionar, poslat na neki zadatak, nekada najčešće da prevodi pagane u hrišćanstvo. To što misionari čine, to je misija.

Emisija je slanje radio- i TV-programa u etar ili slanje novčane mase među narod. Transmisija je prenošenje, u mašinstvu prenošenje pogonske sile sa motora na mašinu radilicu i mnoga druga prenošenja u prenosnom značenju.

Internacionalnih reči sa latinskim prefiksom so- (u stvari cum- koje daje još prefikse com-, con-, col-, cor- i co-) ima beskrajno mnogo. Konkurenciju mu čini starogrčki prefiks sin- sa istim značenjem. Znači da se nešto čini zajedno. Tako je komisija imenovana grupa ljudi sa misijom da nešto zajednički urade, odluče ili zaključe, osnovana na neko određeno, kraće ili duže vreme.

Izabraću još nekoliko reči koje počinju navedenim latinskim prefiksom i njegovim varijantama: komercijala, kompozicija, kooperacija, kolizija, kombinacija, kompliment, korespondencija, konkubina, konferencija, konfinacija itd

Da sam sastavio komisiju koja bi trebalo da nađe kompromis koliko reči izabrati kao primere reči sa navedenim latinskim prefiksom, ovaj članak svakako ne bi stigao na vreme da bude objavljen.