Arhiva

Dirigovanje gnevom

Ruža Ćirković | 20. septembar 2023 | 01:00
Dirigovanje gnevom

Rodoljub Šabić će ostati bez posla. Zakon o slobodnom pristupu informacijama o liku, delu i naročito imovini i poslednjeg člana porodice Karić poštuje se bez ostatka. Svi “pouzdani izvori” Vlade Srbije, koji ne zahtevaju anonimnost na usluzi su novinarima. Samo što se nije probudila i Vladina kancelarija za saradnju sa medijima.

Saznali smoskoro sve. Da su Karići preko državno-karićevske firme za mobilne telekomunikacije “Mobtel”, svog partnera državu Srbiju, odnosno poreske obveznike kako bi to precizirali na kapitalističkom zapadu, oštetili za najmanje priznatih 52 miliona evra neisplaćenih dividendi, a najviše za još nedokazanih 700 miliona evra neprikazanog profita.

Saznali smo skoro sve. Da Karića bez onih “150 porodica koje su im u Srbiji rod” u užem smislu ima 41 plus jedan zet koji se ne preziva Karić. I da se šire u 37 000 kvadrata koliko broji njihovih 13 vila i 33 stana.

Saznali smo skoro sve, samo još treba da se to tamo gde treba dokaže.

Ko kaže da su nevladine organizacije i Demokratska stranka (Tadićevo ili Čedino krilo) oteli dr Vojislavu Koštunici, srpskom premijeru, svako čvrsto uporište u medijima. Samo onaj ko ne pazi. Podrška je opsežna i totalna. I zato što je Bogoljuba Karića teško braniti. Jedino je Radoslav Rodić (Glas javnosti) profesionalno uzdržan, a nedeljnik “Vreme” zbog prazničnog dvobroja nije još rekao svoje. Objektivnost BK televizije se ne računa. Ostali su u horu, kojim ministar policije Dragan Jočić diriguje iz senke. Pošto je MUP neki dan konačno preuzeo slučaj, krivične prijave pršte na sve strane. Tri protiv bivšeg izvršnog direktora “Mobtela” Patrika Harbura. Za zloupotrebu službenog položaja, za krivično delo izbegavanja plaćanja poreza i krivično delo odavanja državne tajne. Jedna krivična prijava podneta je protiv Žanke Radić, sudije Trgovinskog suda u Beogradu. Zbog kršenja zakona i preinačenja imena osnivača “Mobtela” 11 godina posle osnivanja. Što državi Srbiji može presudno štetiti u sporu o vlasništvu pred Arbitražnim sudom u Cirihu, gde je u toku možda i poslednje ročište. Koje našim predstavnicima “dobro izgleda”. I bolje im je da je tako.Opsežna akcija i u Trgovinskom i u Vrhovnom sudu tek se očekuje. Narodna banka Srbije devet puta je donosila rešenje o likvidaciji “Astra banke”, ovi su ga sudovi devet puta stavljali van snage. Krivične prijave podnete su i protiv NN lica u JP PTT “Srbija”, suvlasniku “Mobtela”.

Ko kaže da manjinska Vlada Srbije nema međunarodnu podršku? Kiparska policija je usred operacije “Mobtel” od našeg MUP-a tražila proveru i dodatne informacije o Sretenu Kariću iz Peći i Slavici Karić iz Đakovice, u vezi sa poslovanjem njihove kiparske firme Straliano LTD. U zahtevu se napominje da je Sreten Karić ranije bio direktor i vlasnik dve off shore kompanije na Kipru: Yucyco LTD i Secyco LTD , a Slavica Karić predsednica fondacije Karić u Nikoziji.

Niko nije podržao Karića. Samo austrijska država u liku svog investitora Martina Šlafa. Koga naša država smatra za novog suvlasnika “Mobtela” mada ugovor o tom novom vlasništvu još nije videla. Srpski ministar Predrag Bubalo navodno je odbio poziv potpredsednika austrijske vlade Huberta Gorbaha na prijateljski ručak u Beču. Nije odbio, pozvao je Gorbaha na prijateljski ručak u Beogradu. Zato će u Beč novinari. Austrija je sledećih šet meseci predsedavajući EU. Pa šta? kaže poznati ekonomista Stojan Stamenković. Šest meseci će da bude, pa više neće. Karića javno nisu podržali ni ekonomisti ne računajući one koji za njega rade. Mada su i neki drugi bili protiv rigoroznih mera za “Mobtel”.

Niko nije podržao Karića ni iz političkih krugova. Samo Nenad Čanak, lider Lige socijaldemokrata Vojvodine: mada “politički angažman ne može da bude pokriće za protivpravne radnje”, “lično strahujem za fizičku bezbednost Bogoljuba Karića i članova njegove porodice, a u slučaju da im se nešto dogodi za to moraju direktno da odgovaraju Vojislav Koštunica, Mlađan Dinkić i Dragan Jočić”.

Već dve je sedmice kako je “Mobtelu” oduzeta licenca za rad i ta firma predata na upravljanje Telekomu “Srbija”. Glasovi onih koji tvrde da u celoj operaciji zasad nema ni „e” od ekonomije pretežu. Dakle, sve je politika. Dok se pred sudom ne dokaže da je račun. Ipak, nijedna od poznatih agencija nije uradila ni blic istraživanje o tome kakav je utisak oštrica Vlade Srbije prvi put primenjena na “Mobtel”, ostavila na javno mnjenje. Ni Cesid, ni Media galup, ni Marten Board International. Ipak, njihovi istraživači gotovo listom procenjuju da Bogoljub Karić ovu bitku za politiku i dividendu ne može da dobije, ali država može da je izgubi. “Ne postoji nikakvo univerzalno pravilo koje bi definisalo ponašanje biračkog tela u ovakvim situacijama kad država preduzme oštre mere prema ovom ili onom akteru političkog ili ekonomskog života”, kaže Dejan Vuk Stanković iz Marten Board International. “Na rejting Bogoljuba Karića ovo će sigurno da utiče jer on više nije žrtva neke zavere nego se stavlja u kontekst korupcionaške afere “smatra Srbobran Branković iz Media Galup. On, međutim, ne veruje da će oštrina mera doneti pozitivne poene vladi. “U Miloševićevo vreme, kad on tako nešto uradi, rejting mu skoči do nebesa, ali od Slobe se to očekivalo, a ovi su nešto drugo. NJima ništa ne može da pomogne”. Istraživači Marten Board International, međutim, ne gube nadu da bi tekuća srpska afera mogla da preraste u kritični srpski prelom ka pravnoj državi i kredibilnoj vladi. Teške optužbe su izrečene, oštre mere su preduzete, podrška je obezbeđena, na Vladi je sada da optužbe i dokaže. “U slučaju da država uspe da sudskim putem dokaže navode koji su saopšteni u poslednjih nekoliko dana, Bogoljub Karić će sigurno izgubiti na kredibilitetu kao politička ličnost. Naravno, vrlo je otvoreno pitanje šta će i sa njim konkretno biti jer optužbe su velike”, kaže Dejan Vuk Stanković. Situaciju Bogoljuba Karića otežava što se radi o “napadu na više različitih frontova”, “o frontalnom medijskom napadu”.

“S jedne strane osporava se poslovanje Mobtela, a sa druge strane se istovremeno otkriva jedna dimenzija, koja možda ne bi trebalo da bude toliko potencirana, ali je ipak potencirana u medijima, a to je lično bogatstvo Karićeve porodice što na neki način utiče na neke preference građana od kojih mnogi jedva sastavljaju kraj sa krajem i pod znak pitanja stavlja njegovo lično poštenje i samim tim i njegov kredibilitet kao političke ličnosti”. Država, smatra Stanković, ovakvom sinhronizovanom i opsežnom medijskom kampanjom postiže još jedan cilj: ona gnev građana, koji i jeste i nije opravdan, zbog ekonomske situacije preusmerava sa aktera državne politike na ljude koji su se sve ovo vreme bogatili na jedan veoma sumnjiv način. “Jer, ako se dokaže da Mobtel nije prijavljivao ceo svoj profit, to znači da su neki porezi koje svi mi plaćamo zbog toga bili veći”.

To što Karić pokušava da čitav slučaj sa nekog pravosudnog terena i iz domena privrednog kriminala i korupcije prevede na stvar politike i sebe predstavi kao žrtvu političkog progona, ništa ne menja u zaključcima Stankovića.” Ukoliko ovo bude još jedna u nizu afera bez epiloga, Karić može nešto da profitira, ali bojim se da je ovo situacija u kojoj on više može da izgubi nego što može da dobije”.

Operacija “Mobtel” ne može se, međutim, meriti sa prethodnim aferama bez epiloga koje su prešle preko Srbije. I po resursima koje je Vlada u njoj angažovala i po veličini uloga, slučaj “Mobtel” prevazilazi sve prethodne. Zato bi sem Vlade, koja bi izgubila svaki kredibilitet, i Karića, koji više ne može igrati ulogu pravedničke žrtve čak i bez obzira na ishod, gubitnici bili svi. “Nedostatak epiloga kod ove afere značio bi za politički život u Srbiji produžetak jednog negativnog trenda, produžetak jedne opšte agonije koja postoji kako u odnosu na politički sistem tako i na povećanje nivoa pasivnosti građana u političkom smislu”, kaže Stanković.

“Osećam se prevarenim”

“Već tri meseca Vojislav Koštunica organizuje četiri državna sistema kako bi me satanizovao, kako bi me proglasio veleizdajnikom i neprijateljem.”

Jdan beogradski novinar bio je neoprezan s pitanjem: Kad ćete u Srbiju? – “Ja sam u Srbiji”, spremno je odgovorio Bogoljub Karić, lider Pokreta snaga Srbije. Pošto je, kako je sam cinično rekao s Marsa pao na Brezovicu, a odatle stigao u Kosovsku Mitrovicu. Em, za svaki slučaj na bezbedno odstojanje od pravosudnih i policijskih vlasti Srbije, em u njeno istorijsko srce – Kosovo. A na licu s grimasom za koju nije moguće razlučiti da li potiče od potresenosti ili od straha. I jedno i drugo odgovarajuća je mimika govoru koji je Karić održao pred glavnim odborom svoje stranke. Na prvoj vanrednoj sednici održanoj povodom napada Vlade Srbije na Pokret snaga Srbije kako je najavljeno. Karić se u govoru koncentrisao na dve stvari: na razočaranje Vojislavom Koštunicom i strah za sopstveni život. Srpskog premijera Karić je nazivao “njegovom ekselencijom”, a na optužbe Vlade Srbije na njegov račun odgovorio je istom merom. Ne baš samog Koštunicu, ali ljude oko njega optužio je da su na vlasti stekli milijarde koje sad pošto poto žele da sačuvaju i da se spremaju da izdaju Kosovo i Srbiju svedu na beogradski pašaluk.

“NJegova ekselencija Vojislav Koštunica, premijer Srbije (“odlazeći” vikao je glavni odbor) kome sam ja poklonio sve, znači dušu i porodicu i srce i bogami učestvovao maksimalno u finansiranju njegove stranke i njegovih hajduka, njegovih jastrebova, danas te hajduke i jastrebove gura na mene”. Karić je rekao da će na sudu reći o kojim se ogromnim svotama para radi koje je davao i Demokratskoj stranci Srbije i odbio je da novinarima odgovori na pitanje da li je stranci ili Vojislavu Koštunici na ruke davao te pare.

“Već tri meseca Vojislav Koštunica organizuje četiri sistema državna kako bi me satanizovao, kako bi me proglasio veleizdajnikom i neprijateljem. Koštunica organizuje četiri grupacije: finansijsko poresku; zatim, tajnu i javnu policiju, pa svoje tajkune koji su opljačkali Srbiju za preko 37 milijardi dolara i četvrto, organizuje medije pojedine kako bi ušao u rat sa Bogoljubom Karićem”.

“Osećam se prevarenim. Jer kad su oni tražili od mene i BK Televizije podršku u kampanji protiv tih takozvanih izdajnika njihovih, nažalost ta BK Televizija sa svojim urednikom Tijanićem učestvovala je u toj kampanji. Isti scenario i danas prave ti isti ljudi.”

“Evo došao sam na ovo mesto da odavde poručim Vojislavu Koštunici, samo se njemu obraćam, zato što me je on najviše ujeo za srce, jer sam mu najviše verovao. Ne može on da se skriva iza svojih ljudi, ne može on da ćuti, i da bude neobavešten. Ja sam mislio da je on neobavešten neko vreme, ali sam video da je on i te kako obavešten i zna i te kako da se bori za vlast i da čuva svoju stolicu. I te kako.”

“Jedan visoki funkcioner Vojislava Koštunice kaže: Pa ti nama možeš da pomogneš oko Kosova. Kažem: ja se nudim, izvinite, šta treba da radim? Kaže, treba da ćutiš. Ja ga pitam zašto da ćutim, a on kaže: “Pa Kosovo nije naše, čoveče. Imaćeš 500 miliona evra, sve ćemo ti dati, samo napusti politiku.” Karić je odbio da kaže o kom je visokom funkcioneru Vojislava Koštunice reč i ko mu je nudio tolike pare.

On je posebno novinarku NIN-a zamolio da, ako sme, objavi da “nikad ni jedan biznismen neće korumpirati ni jednog političara, nego političari vrše pritisak na biznismene koji onda moraju da im ponesu kesu sa sto hiljada do nekoliko miliona evra.” Karić je rekao da toga nema ni u Albaniji. “Oni su nezajažljivi”. On nije hteo da kaže kada će u Beograd, niti kuda namerava iz Kosovske Mitrovice. “Otići ću tamo gde sam bezbedan da mogu da sačuvam svoju glavu”. Karić je rekao da su za Pokret snaga Srbije danas počeli izbori.