Arhiva

Prvenstvo

Jovan Ćirilov | 20. septembar 2023 | 01:00

Naravno da je reč o Osamnaestom svetskom fudbalskom prvenstvu, koje se kloni kraju. Iako naših fudbalera nema u takmičenju, interesovanje ne jenjava za ono što se dešava u svetskom fudbalu.

Ono što mi je ovog puta zanimljivo, a nadam se i čitaocima, jeste poreklo rednog broja – prvi. Dok se ostali redni brojevi, kod nas i u većini svetskih jezika, izvode od osnovnog broja drugi, treći, deseti, stoti, hiljaditi, prvi ima svoje sopstveno poreklo koje nema nikakvu etimološku vezu sa glavnim brojem jedan. Kod nas, kao i u ostalim slovenskim jezicima, onaj koji stoji na čelu niza je prvi (ili tako nekako).

Prvi je opšteslovenska reč srodna sa pridevom prednji, bliska indoevropskoj reči paras, ispred, koja je dala u drevnoindijskom purvas.

Englesko first je neka vrsta superlativa od reči prednji, kao kad bismo rekli, što se naravno, ne može reći, najprednjiji. Poreklo je opštegermansko, tako da je istog porekla nemačko erste, prvi i reč za viteza Furst sa dve tačke na u.

Francusko premier, špansko primero i portugalsko primeiro potiču od latinskog primus istog značenja.

Biti prvi, takmičiti se, jedna je od karakteristika naše evropske civilizacije, koja potiče od drevnih Helena. Agon, takmičarski duh, ugrađen je u olimpijske igre. Koliko su pobednici cenjeni svedoči njihov tačan spisak, koji se vodio devet vekova, od 776. godine pre nove ere do 217. godine posle Hrista. Koliko je agon bio ugrađen u svakodnevni život govori i takmičenje među lekarima u postavljanju dijagnoze.

Ostajem dužan još jedno objašnjenje. Zašto se prvenstvo u sportskim igrama na većini drugih jezika zove šampionatom. Reč potiče od latinske reči campus – polje, to jest bojno polje. Jasno je da su takmičarske sportske discipline zamena za rat i bitke među neprijateljima. Ne kaže se slučajno: “Pobedili smo ih”, “porazili smo ih”... Navijačke strasti treba da budu pitoma zamena za ratobornu agresivnost. A nedavno smo bili svedoci da su se simbolične ratne igre na našem košarkaškom terenu vratile praksi krvavog rata. Kad se navijanje pretvori u rat, onda je to rat bez pravila. Pada krv, padaju ograde, čak padaju principi održavanja reda.

DŽordž Orvel (1903-1950), pisac apokaliptičnog romana “1984” u svom eseju “Sportski duh” je napisao: “Ozbiljan sport nema nikakve veze sa fer-plejom. On je pun mržnje, ljubomore, uobraženosti, prezira prema pravilima i sadističkog zadovoljstva koje svedoči o nasilju. Drugim rečima, sport je rat minus pucanje.”