Arhiva

Korugine neistine

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00
Korugine neistine

Istina je, i ponosan sam na to da sam učestvovao u pravljenju većine modela izloženih u Muzeju Nikole Tesle. Međutim, o kasnijem postavljanju informacije o jedinici tesla, nisam bio ni obavešten niti pitan za savet. Ružno je što g. Koruga iznosi šta mu je pokojna direktorka Muzeja rekla. Pri gradnji Muzeja, prvi direktor, profesor Korać, koji nije bio elektrotehnički inženjer, mudro se obraćao za savet u struci najpozvanijim profesorima Elektrotehničkog fakulteta i saradnicima Instituta Nikola Tesla. Ta ozbiljnost u vođenju Muzeja je kasnije ponekad izostajala. Da sam zapitan o izlaganju spornog eksponata, koji nije pogrešan, već je možda mogao i bolje da se prikaže, moj savet bi bio koristan, s obzirom na to da sam neposredno svojevremeno bio upoznat sa pismenim predlogom profesora Elektromagnetike Pavla Miljanića, podnetog Internacionalnoj elektrotehničkoj komisiji (IEC) o potrebi uvođenja jedinice tesla, koji, u prevodu sa francuskog, glasi: “...Tekuća definicija gustine magnetnog fluksa je gustina po jedinici površine tako da izraz Wb/m2 može da izgleda dovoljan. Druga definicija je zasnovana na zakonu koji opisuje pojavu indukcije, a koja daje jedinicu Vs/m2. Međutim definicija data u drugom izdanju Međunarodnog Elektrotehničkog Rečnika zasniva se na zakonu sile F kojoj je izložen provodnik dužine l, kroz koji teče struja I, ako se nalazi u polju gustine magnetnog fluksa B. Ova definicija je neposrednija, N/mA, koja je, s obzirom na to da je čine tri jedinice, predugačka u nastavi, a nepodesna je i onim osobama koje je u svom radu mnogo upotrebljavaju. Dakle nastala je potreba za novim nazivom za jedinicu magnetne indukcije”. Kao odgovor na ovaj dopis doneta je odluka na zasedanju 10. i 11. septembra 1954. u Filadelfiji: “IEC preporučuje usvajanje jedinice “tesla” za jedinicu gustine magnetnog fluksa”.

Srpska je bruka što često o Nikoli Tesli govore nedovoljno školovani u oblasti elektrotehničkih nauka, koji ne mogu razumeti, pa ni dostojno prikazivati Teslino delo. Pitam se da li bi redakcije uvaženih novina u svetu dopustile štampanje kvazinaučnih članaka.

Gospodin Koruga nije član Srpske akademije nauka i umetnosti i potpisom akademik, bez naznake kojoj od mnogobrojnih novoformiranih društava (akademija) pripada, nekorektno se predstavlja. To me i ne čudi, pošto je svojevremeno pokušao da Naučno-nastavnom veću Mašinskog fakulteta u Beogradu, lažno prikaže da je jednoćelijski organizam pronađen u vodama Australije nazvan njegovim imenom.

Petar Miljanić