Arhiva

Moskva sa neba

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Prvi strani fotoreporter akreditovan u Moskvi, nekadašnji lični fotoreporter Borisa Jeljcina, Beograđanin Vlastimir Šone objavio je ekskluzivnu monografiju Moskva, koja na ilustrativan način pokazuje promene koje su se desile u ruskoj prestonici od 1990. godine.

Ova vrlo sadržajna knjiga objavljena je s blagoslovom ruskog patrijarha Aleksija II, a štampana je u Beogradu („Grafiprof”), i to je, kako autor ističe, najskuplja ikad štampana knjiga u Srbiji, štampana u rusko-srpskoj i rusko-engleskoj varijanti.

Jedne iste objekte ruske prestonice Šone je slikao iz helikoptera 1990. i 2002. godine. A to je period koji je bio presudan u životu Rusije i njene prestonice, ali i doba kada Moskva, sa njenim gradonačelnikom Jurijem Luškovim, doživljava procvat.

Pokazane su velike promene. Tako, recimo, na ranijim fotografijama vide se bazeni koje su boljševici tridesetih godina iskopali na mestu nekadašnjeg Hrama Hrista Spasitelja, koji su oni u svom bezumlju eksplozivom uništili, a na novim – obnovljeni velelepni Hram Hrista Spasitelja, bez kojeg se Moskva više ne može zamisliti.

- Ova knjiga je moj život – kaže Šone. – To je moja profesija. To je moje životno delo. Ništa bolje od ovog ne mogu da uradim. Moskva je svetski grad, pa sam hteo i da ova moja knjiga o njoj bude takva. U vremenu od 1985. do 2000. godine, znano je, ja sam kao šef biroa Game u Moskvi bio jedan od najzastupljenijih fotografa u svetu, otuda i moja želja da ovekovičim to doba, pokazujući ono što pesnik kaže – da „Moskva uvek novo proleće ima”. Hteo sam da napravim lepu knjigu o Moskvi, jer ona to zaslužuje. Ali, nažalost, sa prodajom ne ide baš kako sam očekivao, jer ljudi koji vode firme i ruski trgovci, poput naših, malo cene lepotu. A za običan svet ona je, ipak, skupa.