Društvo

Povećana koncentracija zagađujućih čestica u delovima Beograda: Posle požara u Bloku 70 građanima preporuka da ne izlaze

NIN | 24. januar 2024 | 15:50
Povećana koncentracija zagađujućih čestica u delovima Beograda: Posle požara u Bloku 70 građanima preporuka da ne izlaze
TANJUG / Sava Radovanović

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd je, nakon požara u kineskom tržnom centru u novobeogradskom bloku 70, preporučio građanima da, ukoliko vide ili osete dim "zatvore prozore i izbegavaju boravak na otvorenom", dok dr Vesna Radulović, specijalista pneumoftiziologije, za NIN takođe skreće pažnju da bez preke potrebe ne bi trebalo izlaziti napolje, a onima koji to moraju, savetuje da obavezno stave masku. 

Uz to, Radulović kaže da je neophodno da se oni građani koji su udahnuli veću količinu dima i imaju simptome poput "kašlja, pojačane sekrecije očiju, nosa, napade gušenja i otežano disanje", jave na pregled. 

Dodaje da su među najugroženijima starije osobe, hronični bolesnici i deca. 

"Preporuka je da se građani klone mesta na kome je izbio požar, zatvore prozore, da ne izlaze napolje kako smog ne bi ulazio u stanove. Koontakt sa dimom treba izbegavati i svesti na minimum", ocenjuje Radulović. 

Požar, koji je jutros izbio u kineskom tržnom centru je, prema podacima policije, lokalizovan.

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd, u saopštenju je naveo da, u okviru mreže automatskih mernih stanica za redovan monitoring, kostantno prati koncentracije zagađujućih materija na lokacijama koje se nalaze u potencijalnoj zoni uticaja požara.

To su, kako navodi zavod, stanice Novi Beograd-Omladinskih brigada, Zemun - Tošin Bunar, Zemun - Ugrinovačka, Ada Marina., Ada Petlja.

Od 7:00 do 8:00 zabeležen je porast koncentracija zagađujućih materija, pre svega suspendovanih čestica PM10, PM2,5, NO2 i CO koje se mogu dovesti u vezu sa požarom, na mernim mestima Novi Beograd-Omladinskih brigada i Zemun - Tošin Bunar i Ugrinovačka, precizira se.

TANJUG  / Sava Radovanović
TANJUG / Sava Radovanović

Od 8:00 do 9:00 zabeležen je blagi trend opadanja koncentracija zagađujućih materija, pre svega istih suspendovanih čestica na tim mernim stanicama, dok su blago povišene na mernim mestima Ada Marina, Ada Petlja i Banovo brdo.

Dok je, u periodu od 9:00 do 10:00 zabeležen trend opadanja koncentracija zagađujućih materija, suspendovanih čestica PM10, PM2,5, NO2 i CO, a koje se mogu dovesti u vezu sa požarom, na mernim mestima Novi Beograd-Omladinskih brigada, Zemun-Tošin Bunar, Zemun-Ugrinovačka, Ada Marina, Ada Petlja i Banovo brdo. 

Zavod je saopštio i da nastavlja da u kontinuitetu prati koncentracije zagađujućih materija u vazduhu, do potpune neutralizacije požara.

Požar u Kineskom tržnom centru u Bloku 70, koji je goreo i 2021. godine, izbio je u ranim jutanjim časovima, u čijem gašenju je učestvovalo je 76 vatrogasaca - spasilaca sa 25 vozila, a angažovani su i pripadnici dobrovoljnog vatrogasnog društva Matica Zemun, četvoro dobrovoljnih vatrogasaca sa jednim vozilom, kao i autocisterne Gradske čistoće i Vodovoda, rečeno je Tanjugu u MUP-u.

Na mestu požara čule su se i eksplozije, a prema dosadašnjim informacijama nema povređenih. U pomoć su pristigli i helikopteri MUP-a koji su iz vazduha gasili požar. Načelnik Sektora za vanredne situacije, Luka Čaušić, rekao je da je požar prouzrokovala eksplozija plinske boce u restoranu brze hrane koji se nalazi u tržnom centru.