Društvo

Slučaj oduzete dece iz Novog Sada: Kako se društvo podelilo na dva tabora

Nedeljko Čolić | 9. mart 2024 | 15:08
Slučaj oduzete dece iz Novog Sada: Kako se društvo podelilo na dva tabora
DRUŠTVENE MREŽE / Youtube/Printscreen

Slučaj Novosađanke A. M, kojoj je Centar za socijalni rad oduzeo troje dece starosti 10, 6 i 3 godina postao je jedna od centralnih tema oko koje se javnost podelila – dok jedni zdušno brane majku i traže da joj deca budu vraćena, drugi tvrde da je Centar za socijalni rad reagovao na vreme i sačuvao decu od života u nemogućim uslovima i mogućeg zlostavljanja.

Protest ispred Centra za socijalni rad u Novom Sadu, na kom je juče razvaljena ograda, svojevrsna je kulminacija ovog slučaja, o kom su se oglasili ne samo majka i njen advokat, te Centar za socijalni rad kao uključene strane, već i brojne političke partije, zaštitnik građana, a na društvenim mrežama izbio je pravi verbalni sukob dva oštro suprotstavljena tabora. Novi protest zakazan je za ponedeljak u 11 sati.

Troje dece oduzeto i smešteno u sigurnu kuću

Ono što se do sada sigurno zna, i u čemu se slažu obe strane, jeste da su deca odvedena u smeštaj Centra za socijalni rad 16. novembra prošle godine, kada je u stanu oca A. M. izbio požar. Mediji su tada izvestili o tom požaru, navodeći da on nije prvi u tom stanu, u kom su vatrogasci zatekli puno smeća.

Osim toga, dve strane se o ostalim okolnostima potpuno različito izjašnjavaju.

Majka A. M. tvrdi da ona i deca nisu bili u stanu u vreme požara, a njen advokat Milan Bosika da oni ne žive na toj adresi, već tu povremeno borave. A. M. i njen advokat na konferenciji za štampu koju su organizovali naveli su da su "zabrinuti za zdravlje dece zbog sumnje da su im date neke nedozvoljene supstance", na njoj su tvrdili da postoje dva sudska rešenja kojima deca treba da se vrate majci i da su deca kod majke imala sve uslove za život.

Međutim, novosadski Centar za socijalni rad dao je potpuno drugačije viđenje slučaja. Kako je saopšteno iz Centra, utvrđeno je da roditelj (majka, budući da je ocu ranije oduzeto roditeljsko pravo zbog nasilja u porodici i korišćenja nezakonitih supstanci) "grubo zanemaruje svoje dužnosti".

"To se ogleda u nemaru da se obezbede adekvatni životni uslovi, a u okviru razumno raspoloživih sredstava porodice i to u sledećim oblastima: zdravlja (higijenskog zapuštanja, nevakcinisanja dece po obaveznom kalendaru vakcinacije, nepostupanje u skladu sa preporukama lekara) ostavljanje dece bez nadzora, obrazovanja (nepohađanje obaveznog predškolskog programa u cilju socijalizacije dece i pripreme za školu) emocionalnog razvoja, ishrane, smeštaja (potpuno nehigijenski uslovi u kojima i najmanji požar predstavlja opasnost po opštu bezbednost dece), što narušava, ili može sa velikom verovatnoćom narušiti dečiji fizički, mentalni, duhovni, moralni ili društveni razvoj", navode u Centru za socijalni rad.

Prijava policije i tužilaštva

Kako su dodali, oni su postupali po prijavi policije i tužilaštva, na osnovu Porodičnog zakona koji ih obavezuje da preduzme mere za zaštitu dece od zanemarivanja i zlostavljanja. Policija je u saradnji sa tužilaštvom protiv A. M. podnela krivičnu prijavu za zanemarivanje i zapuštanje dece, i taj slučaj je u toku. Takođe, primenili su i meru iz Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, te je roditelju i članu porodice sa kojim su živeli izrekli meru zabrane prilaska na 48 sati, koja je odlukom tužilaštva produžena na 30 dana. Tu meru preinačio je Viši sud, koji je dozvolio da majka viđa decu, jer nije bilo dokaza o nasilju, već samo o zanemarivanju i zapuštanju.

Na društvenim mrežama pojavio se snimak stana u kom su deca boravila, načinjen pošto je izbio požar. Na snimku se vidi gomila smeća razbacana po stanu i deo stana koji je izgoreo. Nije do kraja jasno ko je pustio snimak u javnost.

Organi starateljstva napravili su plan kontakta dece sa roditeljem, te preduzeli mere zaštite dece, kako bi se obezbedili adekvatni uslovi za njihov povratak u biološku porodicu. Majci je naloženo da otkloni propuste, a pre svega da obezbedi bezbedne uslove za život dece.

"U toku postupka, majka je pokazala izuzetno visok stepen nesaradnje (nije dozvoljavala stručnim radnicima da obave terensku posetu na novoj navedenoj adresi, nije priložila traženu dokumentaciju koja bi bila dokaz o obezbeđenim uslovima za preuzimanje dece), dok su i kontakti sa decom bili otežani", rekali su u Centru za socijalni rad.

Kako takođe tvrde u Centru za socijalni rad, uočena su neprimerena ponašanja majke, koja su uznemirila decu.

Uključile se partije, organizacije. udruženja...

I to bi bio jedan od slučajeva kojima se inače bave Centri za socijalni rad, da ovaj nije podignut "na viši nivo". Na protest, koji je održan u Novom Sadu, pozivale su i uključile se i brojne političke organizacije i pojedinci, uglavnom sa desnice. Na protestu se pojavila i njihova ikonografija i ideologija, kao i pojedini političari, poput Jelene Pavlović, bivše poslanice "Mi Glas iz naroda".

Tri udruženja poslala su pismo i SPC i patrijarhu Porfiriju tvrdeći da je Centar za socijalni rad "namerno ignorisao sudsku odluku, te da je decu izmestio u Sigurnu kuću, a da je najstarijem dečaku zabranjeno da pohađa školu".

"Vaša svetosti, molimo vas da iskoristite svoj autoritet poglavara SPC, na čijoj teritoriji se dešava ceo slučaj i utičete da se deca vrate svojoj biološkoj majci, našoj sestri u Hristu", zaključuju iz Udruženja građana NoVa, Lekari i roditelji za nauku i etiku i Pravo na izbor, poznata po tome što im je jedan do glavnih stavova zalaganje protiv vakcinacije, a u ovom slučaju tvrde da se "deca roditeljima otimaju, daju u inostranstvo na usvajanje, prodaju".

Patrijarhova adresa verovatno usled toga što advokat A. M. tvrdi da je ona " apsolvent bogoslovskog fakulteta i farmaceutski tehničar, žena koja je u veri, žena koja je zapravo nikada, nije čak ni tada popila tabletu za smirenje, kojoj nameću da je ona nekakva narkomanka, alkoholičarka, da je nemoralna".

Povodom ovog slučaja oglasile su se i pojedine političke partije kao što je pokret Dveri, koji je saopštio da podržava zahtev majke da joj se vrate deca, te da je slučaj "paradoksalan" i da Centar za socijalni rad u Novom Sadu ne poštuje odluku suda i ne dozvoljava majci da vidi svoju decu.

Međutim, Centar za socijalni rad tvrdi upravo suprotno, da je majka odbijala saradnju.

Novi predsednik Narodne stranke Vladimir Gajić nazvao je slučaj "hororom" i ponudio "deset advokata iz Narodne stranke koji su spremni da pomognu unesrećenoj majci". Njegova Narodna stranka izdala je i saopštenje, u kom tvrdi da "slučaj otimanja dece od A. M. potvrđuje sumnje o otimanju i prodaji dece iz Srbije koje je direktno organizuju i sprovode državne institucije – centri za socijalni rad i Ministarstvo za brigu o porodici", podgrevajući tako tvrdnje koje su se provlačile uz ne samo ovaj slučaj o nekakvoj zaveri za "prodaju srpske dece strancima".

Zašto su se partije zainteresovale baš za ovaj slučaj, a ne za neki od verovatno desetina sličnih, i zbog čega podstiču širenje teorija zavere za čije ostvarivanje bi bilo potrebno uključivanje na stotina ljudi iz državnog aparata, takođe nije do kraja jasno.

"Sve po zakonu"

Sa druge strane, Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, koji je saopštio da je Centar za socijalni rad Novog Sada postupao u skladu sa interesom maloletne dece i da je preduzeo adekvatne mere porodičnopravne zaštite iz svoje nadležnosti.

Sekretarijat navodi da je postupano u dva predmeta čiji je podnosilac A. M. iz Novog Sada, odnosno u slučaju nadzora nad stručnim radom Centra za socijalni rad po pritužbi i postupanja po žalbi protiv rešenja organa starateljstva o postavljanju privremenog staratelja maloletnoj deci.

"Nakon sprovedenih postupaka pred ovim sekretarijatom utvrđeno je da Centar svojim postupanjem nije povredio niti ugrozio prava malodobne dece ", poručeno je iz sekretarijata.

U raspravu na društvenim mrežama uključio se i Igor Jurić, osnivač Centra za nestalu i zlostavljanu decu, koji je, povodom podrške majci i napada na Centar, napisao sledeće:

"Pre nego što nekoga napadnete, informišete se i saslušajte priču "druge strane". U suprotnom ste pristrasni ili nešto radite iz nekog interesa. Pokušajte da dođete do fotografija i snimaka gde su deca živela, razgovarajte sa komšijama majke i tada donesite sud o svemu", napisao Jurić na svom nalogu na mreži Iks.

Tagovi