Društvo

Na uglu jedne od najprometnijih raskrsnica u Beogradu jedna neobična životinja "posmatra" prolaznike

Anika Bečki | 19. maj 2024 | 12:47
Na uglu jedne od najprometnijih raskrsnica u Beogradu jedna neobična životinja "posmatra" prolaznike
NIN / Anika Bečki

U opštini Stari Grad u Beogradu, na prometnom uglu Svetogorske i Takovske ulice nalazi se zgrada koja, kao i mnoge u neposrednoj blizini, odiše starim beogradskim stilom. Zgrada, u čijem se prizemlju nalazi apoteka a iznad stambene jedinice, zahvaljujući svom okruženju ne bi nužno nekom prolazniku skrenula pažnju sa bučne ulice na sebe. Kako je u pitanju raskrsnica kroz koju prolazi više linija autobusa i trolejbusa, retko ko bi se zaustavio i divio se njenim bistama i zidnim ukrasima. Ipak, ako se neko ipak zaustavi i pogleda malo bolje kako ta zgrada izgleda, primetio bi nešto neobično – svinju.

Glava svinje, odnosno njena bista ponosno krasi vrh zgrade i kao da „nadgleda“ prolaznike i vozila koja neprestano jure ovom raskrsnicom. NIN je, u želji da sazna nešto više, istražio otkud ova bista na zgradi u Svetogorskoj ulici 10.

Godine 1929. arhitekta Franjo Urban projektovao je ovu stambeno-poslovnu zgradu koja je bila u vlasništvu Sime Nikolića, izvoznika poreklom iz Kragujevca.  Prema sajtu 011info, ovaj trgovac poticao je iz ugledne porodice, i u predratnom periodu bio je jedan od osnivača Mesarske banke – jedne od tadašnjih najvećih evropskih izvoznika mesa.

NIN / Anika Bečki
NIN / Anika Bečki

Nikolić se, zahvaljujući trgovinom i izvozom mesa iz Beograda u Evropu, obogatio u tom periodu i gradio više zgrada i lokala širom Beograda. Zgradu u Svetogorskoj 50, na kojoj se nalazi bista, izgradio je 1939. godine, tik pre Drugog svetskog rata.

Želeći da se na neki simboličan i sebi svojstven način oduži svinjama pomoću kojih se obogatio, Nikolić je naredio arhitekti Urbanu da u projekat uvrsti i bistu svinje, koja se nalazi na središnjem delu krovnog venca zgrade.

NIN / Anika Bečki
NIN / Anika Bečki

Inače, biste životinja na zgradama su ranije predstavljale odu počasti mesara koji su se njihovim uzgojem bogatili.

Prema sajtu 011info, zanimljivo je da je zgrada ne jednom, već tri puta izbegla projektile tokom rata 1941. godine. Naime, jedan projektil pao je u Takovskoj ulici, drugi u blizini zgrade, a treći je pao u dvorište koje se nalazi van prometne ulice.

NIN / Anika Bečki
NIN / Anika Bečki

Od izgradnje pa do danas, zgrada je ostala maltene ista. Karakterišu je debeli betonski stubovi u korintskom stilu, visoki prozori i – bista svinje. U prizemlju još od osnivanja radi apoteka, mada ne ista kao 1937.