Društvo

Dan sećanja na žrtve nasilja: Od početka godine najmanje devet žrtava femicida

Tanjug, FoNet | 18. maj 2024 | 12:34
Dan sećanja na žrtve nasilja: Od početka godine najmanje devet žrtava femicida
EPA / MASSIMO PERCOSSI

Od početka godine u Srbiji je ubijeno najmanje devet žena u kontekstu porodičnog i partnerskog nasilja, ubili su ih njihovi sadašnji ili bivši partneri, a imale su između 29 i 75 godina, saopštilo je Udruženje građanki "FemPlatz" povodom Dana sećanja na žrtve nasilja.

Kako se navodi u saopštenju, pet žena je ubijeno nožem, dve vatrenim oružjem, jedna bušilicom i jedna je udavljena.

Trojica ubica su izvršili samoubistvo, a dvojica su pokušali da se ubiju nakon počinjenog dela, podseća "FemPlatz".

"I pored poražavajućih podataka i alarmantnog stanja, institucije ne preduzimaju konkretne korake u zaštiti žena od femicida. Mediji su i dalje jedini izvor saznanja o ubistvima žena, a ishode sudskih postupaka retko saznajemo. Institucije ne preuzimaju odgovornost, ne saznajemo da li su sprovedene istrage i da li su utvrđeni propusti u radu", navodi se u saopštenju tog udruženja.

Podseća se da femicid i dalje nije posebno krivično delo, a da nezavisno telo za praćenje i analizu slučajeva femicida nije formirano.

"FemPlatz ponovo pita Vladu i Narodnu skupštinu Republike Srbije kada će biti uspostavljen kontrolni mehanizam za praćenje slučajeva femicida u Srbiji, u skladu sa Strategijom za sprečavanje i borbu protiv rodno zasnovanog nasilja prema ženama i nasilja u porodici, ali preporukama Specijalne izvestiteljke UN za nasilje prema ženama", ističe se u saopštenju.

Iz "FemPlatz" podsećaju da analize politika i prakse u oblasti zaštite žena od rodno zasnovanih ubistava (femicida) pokazuju da bi jedan od prvih institucionalnih odgovora na femicid trebalo da bude uspostavljanje nezavisnog tela za praćenje femicida.

Po njihovim rečima, to telo treba da prati i analizira svaki femicid i pokušaj femicida, analizira uzroke i manifestacije, daje individualne preporuke nadležnim institucijama koje su u lancu zaštite žene zakazale, ali i da daje opšte i specifične preporuke za unapređenje zakona, politika i praksi na nacionalnom nivou.

"Više od 50 odsto žrtava ubijeno je u svom domu"

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je povodom obeležavanja Dana sećanja na žene žrtve nasilja, da nas podaci o 406 ubijenih žena i devojčica za nepunih 13 godina opominju da moramo sagledati i ispraviti sve pukotine i propuste u sistemu zaštite kako bismo spasili više ljudskih života.

Poverenica je prilikom predstavljanja izveštaja Autonomnog ženskog centra o femicidu ocenila da izneti podaci ukazuju da je nasilje nad ženama ogroman društveni problem koji neće nestati sam od sebe. 

"Više od 50 odsto žrtava ubijeno je u svom domu od ruke bivšeg ili tadašnjeg partnera, a nemali broj njih je nasilje više puta prijavljivalo nadležnima. Svaki izgubljen život, ali i potencijalna žrtva, poziv je da hitno poboljšamo reakciju koja mora biti pravovremena, adekvatna, odlučna, ali i preventivna", rekla je Janković. 

Navodi da bi uspostavljanje nacionalnog kontrolnog mehanizma za praćenje slučajeva femicida omogućilo da se sve činjenice sistematizuju na jednom mestu, što bi pomoglo boljoj koordinaciji, bržoj reakciji i efikasnijoj podršci sistema zaštite.

Ustupljene fotografije / Milena Đorđević/Novinarke protiv nasilja
Ustupljene fotografije / Milena Đorđević/Novinarke protiv nasilja

Janković je istakla da institucija Poverenika kontinuirano radi na suzbijanju nasilja nad ženama i da je uputila nekoliko inicijativa Ministarstvu pravde, između ostalog, za izmenu Krivičnog zakonika u pogledu definicije seksualnog nasilja zasnovane na konceptu nepostojanja pristanka i izmenu Zakona o izvršenju krivičnih sankcija propisivanjem obaveze da nadležni organi uvek i u svim slučajevima obaveste žrtvu rodno zasnovanog i porodičnog nasilja o otpuštanju osuđenog ili njegovom bekstvu iz zatvora, dok je u cilju efikasnijeg odgovora na rodno zasnovano nasilje, upućena inicijativa za bolju koordinaciju u radu nadležnih državnih organa i ustanova. 

"Zakoni nisu dovoljni, jer se uzrok nalazi u istorijski nejednakim odnosima moći između muškaraca i žena, ali i u široko rasprostranjenoj toleranciji društva na sve oblike nasilja. Zbog toga je važno da postignemo društveni konsenzus u borbi i osudi svakog nasilja, kao i da neprestano svi zajedno radimo na stvaranju atmosfere i kulture u kojoj se bilo koji vid nasilja ne toleriše", zaključila je Janković.

Femicid memorijal

Povodom  Dana sećanja na žene žrtve nasilja, Autonomni ženski centar predstavio je platformu Femicid memorijal, s ciljem da se prisetimo 406 žena i devojčica koje su u periodu od 2011. do 2023. godine ubijene u Srbiji u porodično-partnerskom ili kontekstu seksualnog nasilja.
 
Sećanje na 391 ubijenu ženu i 15 ubijenih devojčica predstavljeno je preko platforme Femicid memorijal, na kojoj je javnosti data na korišćenje tabela koja sadrži 12 osnovnih anonimizovanih podataka, kojima se štite lični podaci ubijenih žena i devojčica, a koji su individualizovani u onoj meri da možemo da se sećamo svake od njih pojedinačno.
 
„Kao izvori korišćeni su podaci o femicidu koje Autonomni ženski centar redovno prikuplja i objavljuje, kao i podaci iz presuda o femicidu koje nam je ustupio Centar za istraživačko novinarstvo. Na taj način su dopunjeni podaci o slučajevima ubistava žena i devojčica koja nisu ranije bila objavljena u medijima, a učinioci su osuđeni za krivično delo ubistva ili teškog ubistva. Takođe su dodati slučajevi ubistava devojčica koji ranije nisu bili uvršteni u podatke o femicidu u Srbiji“, istakla je Vanja Macanović iz Autonomnog ženskog centra.
 
Podaci o ubijenim ženama nam iznova pokazuju da je za žene koje žive u nasilju najopasnije mesto dom u kome žive sa učiniocem (u 222 slučaja, odnosno 55%) i da su nešto više od polovine žena ubili njihovi bračni ili vanbračni supružnici ili partneri (u 211 slučajeva, odnosno 52%). Žene i devojčice su u najvećem broju slučajeva ubijene oruđem (u 151 slučaju odnosno 37%) i oružjem (u 129 slučajeva odnosno 32%), ili su bile prebijene na smrt (u 89 slučajeva odnosno 22%) ili zadavljene (u 28 slučajeva ili 7%). U 125 slučajeva (31%) ubistva su učinjena vatrenim oružjem, pištoljem ili puškom, u 4 slučaja (1%) bombom, i u 124 slučaja (30%) nožem ili skalpelom. 117 učinilaca (30%) je odmah nakon ubistva izvršilo samoubistvo, a 44 (11%) su pokušala samoubistvo.

Osvrćući se na prekjučerašnje ubistvo žene na Novom Beogradu, Vanja Macanović je istakla da ove godine zabrinjava broj ubijenih žena koje su ranije prijavljivale nasilje (u najmanje 5 od 9 slučajeva) i da ovo ubistvo, kao i poslednji slučaj pokušaja ubistva u Valjevu, pokazuju privilegovano postupanje sudija i tužilaca prema učiniocima nasilja prema ženama zanemarivanjem rizika u kome se žene žrtve nasilja nalaze. Zamolila je medije da ne pišu da su za ubistvo krive hitne mere, ili bilo koje druge mere koje se izriču učiniocima nasilja, već da vraćaju odgovornost na one predstavnike nadležnih institucija koji smatraju da opasne učinioce nasilja zaustavljaju blage mere.