Društvo

RHMZ izdao upozorenje na vremenske nepogode u većem delu Srbije

NIN/Beta | 19. maj 2024 | 12:01
RHMZ izdao upozorenje na vremenske nepogode u većem delu Srbije
PROFIMEDIA / Nenad Milikic / Alamy / Alamy / Profimedia

Republički hidrometereološki zavod (RHMZ) izdao je upozorenje na vremenske nepogode – već od nedelje, 19. maja u poslepodnevnim i večernjim časovima se očekuju „potencijalno jači grmljavinski oblaci i lokalno veća količina padavina“.

Prema RHMZ, na najvećem udaru veće količine padavina jesu centralna i južna Srbija u toku noći između 19. i 20. maja. Sa druge strane, najmanje šanse za nepogode u ponedeljak, 20. maja imaju gradovi na severozapadu.

Prema prognozama, u nedelju se u većem delu Srbije, osim u Bačkoj, Beogradu i istočnoj Srbiji, očekuju opasne vremenske pojave, koje su, prema RHMZ, takvog intenziteta da mogu da prouzrokuju „materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje“. Zahvaljujući takvom vremenu, dodaje se, „treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima“ metereoloških uslova.

Ustupljene fotografije / rhmz
Ustupljene fotografije / rhmz

U nedelju se u Beogradu preko dana očekuje temperatura od 27 stepeni, dok će u ponedeljak, uprkos grmljavini, temperatura biti 26 stepeni Celzijusa. Najmanja temperatura u Srbiji se u ponedeljak očekuje na Kopaoniku – svega 16 stepeni. 

AMSS: Popodne pojačan saobraćaj

Danas se u drugom delu dana očekuje da će biti pojačan saobraćaj na prilazima većih gradova i naseljenih mesta, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMSS). Period promenljivih vremenskih prilika donosi i česte promene uslova u kojima se saobraćaj odvija, posebno u područjima gde je padala kiša.

Meteorolozi najavljuju za danas padavine u mnogim krajevima  Srbiji osim na severu Vojvodine gde će se zadržati suvo vreme, naveo je AMSS.