Ekonomija

Kinezi osvajaju evropsko tržište automobila

NIN | 13. maj 2024 | 08:24
Kinezi osvajaju evropsko tržište automobila
EPA / EFE/ALEX PLAVEVSKI

Izvoz automobila skočio je 38 odsto na godišnjem nivou, na 417.000 jedinica u aprilu, nastavljajući snažan zamah iz prethodnog meseca kada je rast izvoza iznosio 39 odsto, objavilo je Kinesko udruženje ličnih automobila (CPCA).

"Antisubvenciona istraga Evropske unije (EU) protiv kineskih proizvođača automobila, koja je u toku, poremetila je i izvršila pritisak na izvoz vozila u blok, ali Kina aktivno istražuje Južnu Ameriku, Australiju i tržišta ASEAN-a za izvoz", rekao je predstavnik udruženja, Cui Dongshu.

Kineska trgovina sa tržištima u razvoju nastavila je da se poboljšava, dok je njena trgovina sa tradicionalnim tržištima, poput Evrope i Amerike, prešla sa pada na rast.

Brza ekspanzija izvoza brodova, električnih vozila, građevinskih mašina i sportske opreme, pogodovala je rastu izvoza u prva četiri meseca.

Kina je u 2023. izvezla električne i hibridne automobile vredne 40 milijardi dolara, a najveći deo završio je u Evropi. Na evropskom tržištu tokom prošle godine prodato je pet miliona električnih vozila od čega je osam odsto došlo iz Kine. U poređenju sa 2019, kada su kineski automobili zauzimali gotovo nula odsto tržišta, to je ogroman skok, a istraživanje institucija EU pokazuju da bi kineski proizvođači već u sledećoj godini mogli da zauzimaju 15 odsto tržišta električnih automobila.

Da je u toku desant kineskih automobila na Evropu, potvrđuju i podaci iz glavnih luka preko kojih se vozila uvoze. Tako je, recimo, u automobilski najprometnijoj luci u Evropi, Antverpen-Briž, zabeležen rast od devet odsto u uvozu automobila 2023, na ukupno 3,56 miliona uvezenih vozila, a među električnim automobilima bili su dominantni kineski, iako su u ukupnom uvozu najbrojniji japanski automobili.

Lui Paris, komercijalni direktor u luci Barselona, kaže da je "Kina novi globalni igrač u izvozu automobila, i to je imalo pozitivan uticaj na našu luku". On je kazao da je u 2023. godini među automobilima uvezenim iz Kine preko Barselone, 80 odsto bilo električnih, a oni su činili 90 odsto ukupnog uvoza električnih vozila u toj luci. Barselona je, inače, postala jedna od najvažnijih luka preko koje "Tesla" u Evropu uvozi svoje modele napravljene u Kini.

Da li će EU uvesti tarife na kineske automobile

Kinesko tržište automobila pati od prezasićenosti i rata cenama, u kom ih proizvođali snižavaju kako bi pobedili konkurenciju, pa država ohrabruje kompanije na izvoz.

Evropska unija razmatra uvođenje dodatne tarife na uvoz kineskih vozila, uz obrazloženje da kineska vlada subvencionište izvoz električnih automobila u Evropu. Međutim, predstavnici velikih evropskih automobilskih kompanija nisu za tu meru, jer smatraju da je konkurencija zdrava, a sloboda tržišta neprikosnovena.

Tako je šef "Folksvagena Oliver Blume" na godišnjoj konferenciji kompanije rekao da su tarife "potencijalno opasne".

I izvršni direktor "Mercedesa" Ola Kelenius izjasnio se protiv tarifa na kineska vozila.

"Ne dižite tarife. Mislim da bismo trebali da imamo drugačiji pristup – da smanjimo tarife koje mi plaćamo", rekao je on Fajnenšel tajmsu.

Kineske kompanije koje žele da izvoze u Evropu treba da se susreću sa boljim proizvodom, boljom tehnologijom i većom agilnošću, dodao je direktor "Mercedesa" i objasnio: „To je tržišna ekonomija. Neka bude konkurencija“.