Ekonomija

Pušten u rad vetropark Krivača kod Golupca, prvi u istočnoj Srbiji

NIN, Beta, Tanjug | 15. maj 2024 | 16:01
Pušten u rad vetropark Krivača kod Golupca, prvi u istočnoj Srbiji
TANJUG / RADE PRELIĆ

U blizini Golupca danas je zvanično pušten u rad vetropark Krivača, prvi u istočnoj Srbiji. Kapacitet vetroparka je 105 megavata i sa 22 vetroturbine, a godišnje će proizvoditi 310 gigavat sati zelene energije, što je ekvivalent potrebama za strujom za 75.000 domaćinstava.

Otvaranju vetroparka prisustvovali su premijer Srbije Miloš Vučević, ministarka energetika Dubravka Đedović Handanović, kao i ambasador Slovenije u Srbiji Damjan Bergant.

Vučević je, na otvaranju, rekao da je zadatak Vlade Srbije, pre svega Ministarstva energetike i rudarstva, razvoj i prelazak na obnovljive izvore energije, ali ne zato što se obavezala na to, već zato što je to "nacionalna potreba" Srbije.

"To je potreba naših građana i industrije i nije pitanje neke formalne obaveze, kako mi to najčešće, nažalost, doživljamo, zato što je to neko rekao iz Brisela ili ne znam iz koje države. To je naš nacionalni interes, naš državni interes, pre svega da smo energetski što nezavisniji, da smo autonomni, odnosno da imamo dovoljno energije", rekao je Vučević.

TANJUG  / RADE PRELIĆ
TANJUG / RADE PRELIĆ

Vučević je rekao da on nikad nije bio zagovornik potpune industrijalizacije i ekonomskog rasta bez osvrta i razumevanja za zaštitu životne sredine i ekološka pitanja, ali ni toga da se isključivo potencira zaštita životne sredine, a da se pritom, kako je naveo, ne shvata da se zaustavljući razvoj društva, suštinski ugrožava i zaštita životne sredine. 

"Država pravi ambijent i stvara klimu da investitori budu zainteresovani da ulažu u ovakve projekte, a to je i zadatak države, a onda je na privatnoj inicijativi da prepozna svoju šansu i da se razvija", rekao je premijer.

Vetropark Krivača je zajednička investicija MK Grupe i kompanije "Alfi Rinjuabls", vredna je 165 miliona evra.