Magazin

Nedopustiva tragedija: Tinejdžer je zvao Hitnu pomoć da mu pomogne, ubila ga je policija pred majkom i bratom

Si En En | 14. maj 2024 | 13:36
Nedopustiva tragedija: Tinejdžer je zvao Hitnu pomoć da mu pomogne, ubila ga je policija pred majkom i bratom
DRUŠTVENE MREŽE / Justice Department

„Molim vas, ne pucajte“, molila je Notan Eva Kosta, 48-godišnja imigrantkinja iz Bangladeša koja živi u Kvinsu, dvojicu njujorških policajaca koji su ušli u njen dom nakon što je njen sin tinejdžer pozvao hitnu pomoć.

Ležeći na podu, majka dvoje dece je pružila ruku policajcima, a u njenom glasu se čuo strah i uznemirenost.

Bilo je prekasno. Jedan od policajaca je najmanje četiri puta pucao iz pištolja, smrtno ranivši 19-godišnjeg Vin Rozarija. Prošlo je manje od dva minuta od kada je policija ušla u porodičnu kuću.

Policajci su „ubili mog sina za nekoliko minuta“, rekao je Kosta preko prevodioca na konferenciji za novinare u sredu. „Pre nego što su došli, sve je bilo mirno. Onda su došli i napravili haos i ubili ga preda mnom."

U nedeljama od Rozarijeve smrti, pucnjava je privukla pažnju zagovornika socijalne pravde i mentalnog zdravlja, posebno nakon što je kancelarija državnog tužioca objavila snimke sa telesnih kamera koje su nosila dvojica odgovornih policajaca i objavila da istražuje slučaj.

Ubistvo kao nedopustivi obrazac

Kritičari kažu da je policijska upotreba smrtonosne sile bila nepotrebna i da odražava obrazac nasilja nad ljudima sa mentalnim bolestima. U saopštenju za javnost, njujorška policija je rekla da „u potpunosti sarađuje“ sa istragom, kao i da vodi sopstvenu istragu, dodajući: „Neprestano nastojimo da poboljšamo način na koji odgovaramo na zahteve za pomoć i priznajemo da ima mnogo posla pred nama. Njujorčani očekuju i ne zaslužuju ništa manje.”

Dvojica policajaca su na „izmenjenom zadatku“, što znači da i dalje rade, ali ne nose vatreno oružje ili štitove. Rozarijeva porodica, kao i lokalne organizacije poput Komiteta za pravosuđe pozvali su da se policajci otpuste i krivično gone.

Oni takođe imaju ciljeve daleko od kažnjavanja policajaca koji su ubili Rozarija. Oni pozivaju Njujork da radikalno promeni svoj pristup reagovanju ljudima u krizi. Umesto da šalju naoružane policajce da odgovore na svaki poziv hitne pomoći, oni zamišljaju svet u kome bi obučeni ljudi za mentalno zdravlje mogli da reaguju na ljude koji doživljavaju krizu, pomažući da se deeskaliraju napete situacije i povežu pacijente sa zdravstvenom zaštitom.

Programi intervencije u krizi mentalnog zdravlja već su sprovedeni u gradovima kao što su Judžin, Oregon i Denver, Kolorado, kao i u 23 okruga u Južnoj Dakoti i drugde širom zemlje. U Njujorku, sličan, ali ograničen pilot program pod nazivom „B-Heard“ šalje hitne medicinske službe i obučene osobe za mentalno zdravlje koje reaguju na neke hitne pozive.

"Neadekvatna reakcija policije ga je ukrala od nas"

Govoreći preko prevodioca pred desetinama pristalica koji drže slike Rozarija, njegova majka je opisala svog sina kao „tihog i učtivog” tinejdžera koji je sanjao da jednog dana dođe u vojsku „jer je želeo da učini nešto za ovu zemlju”. Voleo je da kuva za svoju majku i da joj pomaže u izradi rukotvorina od perli, priseća se ona.

„To je ono koga je policija ukrala od nas“, rekla je, povremeno plačući dok je opisivala svog sina. „Pokušala sam da zaštitim svog sina. Molila sam policiju da ne puca, ali ga je policija ipak ubila.

„Vin Rozario bi danas bio živ da na slučajeve mentalnih problema reaguju stručnjaci, a ne policija“, rekla je Lojda Kolon, izvršna direktorka Komiteta za pravosuđe, na konferenciji za novinare u sredu.

Dva minuta, četiri pucnja i mladi život prekinut

Rozario je bio u muci očigledne krize mentalnog zdravlja kada je pozvao hitnu 27. marta.

„Ima epizodu“, rekao je njegov mlađi brat Utšo dvojici policajaca koji su stigli. "On čak i ne zna šta radi, da budem iskren."

U stanu su policajci zatekli Rozarija kako stoji u kuhinji sa svojom majkom u blizini. Kada je policajac krenuo prema kuhinji, Rozario je izgledao uznemiren i podigao je kuhinjske makaze koje je njegova majka pokušala da uzme iz njegove ruke.

Rozario je ponovo krenuo ka policajcima sa makazama, što je navelo jednog policajca da ispali elektrošoker na njega, a drugog da izvuče pištolj. Rozarijeva majka ga je stezala dok je policajac vikao, „pusti ga i vrati se“, i činilo se da je ponovo ispalio elektrošoker u tinejdžera, koji se srušio na pod.

Rozarijeva majka se zatim udaljila od njega prema policajcima, držeći makaze. Vratila se do Rozarija, naizgled pokušavajući da ga uteši, što je navelo policajca da vikne: „Reci joj da se skloni s puta!“

„Ne pucajte“, rekla je policajcima. Policajac je ponovo ispalio elektrošoker na Rozarija, koji je zgrabio makaze i ponovo krenuo ka policajcima. Utšo se umešao i sva tri člana porodice su se držala dok su policajci nastavili da viču da im se skloni s puta.

Rozarijeva majka i brat su pali na pod. Rozario je stajao i držao makaze, naizgled nekoliko stopa od policajaca, a onda se pojavio jedan policajac i počeo da puca na njega. Pao je na pod posle više hitaca.

Kolon je rekao da snimak pokazuje da su policajci koji su odgovorili na poziv „neoprezno eskalirali situaciju više puta“, ugrožavajući i Rozarijevu majku i brata.

„Imali su više mogućnosti za deeskalaciju, za obuzdavanje situacije, ali to nisu uradili“, rekao je Kolon. Policajci su Rozariju više puta vikali „spusti to“, ali nisu razgovarali sa njim tokom snimanja kamere.

„Nije bilo nikakve opasnosti, sve dok ti policajci nisu stigli sa svojim oružjem“, rekao je advokat porodice na konferenciji za novinare.

Pored toga, policajci su mogli da koriste nesmrtonosno oružje, poput pendreka, da preuzmu kontrolu nad Rozarijem i oduzmu makaze, kaže Alkazar.