Politika

Vučić ide u Njujork na sendicu Generalne skupštine UN o rezoluciji o Srebrenici

Beta | 19. maj 2024 | 12:43
Vučić ide u Njujork na sendicu Generalne skupštine UN o rezoluciji o Srebrenici
NIN / Oliver Bunić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da sutra putuje za Njujork gde će sa delegacijom da se "bori u vezi rezolucije o Srebrenici koja je na dnevnom redu Generalne skupštine UN naredne nedelje", a amandmane koje je Crna Gora podnela na rezoluciju nazvao je "prljavom igrom".

"Sutra idemo u Njujork, četiri - pet dana provešćemo u Njujorku, imaću veliki broj sastanaka, a u četvrtak ćemo da se borimo svi zajedno", rekao je danas Vučić u razgovoru za televiziju Pink.

On je kazao da sa njim u delegaciju treba da pođu samo oni koji su "spremni da se bore na svaki mogući način".

Predlagači nacrta rezolucije o Srebrenici utvrdili su konačnu verziju tog dokumenta o kojem će raspravljati Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) 23. maja, a u preambuli teksta navodi se da je "krivična odgovornost prema međunarodnom pravu za zločin genocida individualizovana".

Inicijatori predloženog teksta su bile Nemačka i Ruanda, dok je amandmane na nacrt podnela Vlada Crne Gore.

"Crnogorski amandmani - prljava i perfidna igra"

Vučić je u osvrtu na amandmane koje je Crna Gora podnela na rezoluciju o Srebrenici, i uglavnom su prihvaćeni, to nazvao "prljavom igrom".

"Reč je o prljavoj igri i perfidnom triku. Namerno ostavljaju prostor da postoji jasno zaključivanje moralne i političke odgovornosti", rekao je Vučić i dodao da će po povratku iz Njujorka reći sa kim je Crna Gora pregovarala oko toga.

On je rekao da u Crnoj Gori oko toga "učestvuju i ljudi iz Srbije" koji, kako je dodao "zdušno pomažu" i da se radi o "regionalnim platformama za rušenje Srbije koje su uvek postojale", kao i da su podgorički listovi Vijesti i Monitor "ogorčeno i ogoljeno antisprski mediji". Naveo je da je ponosan kada je u negativnom kontekstu na njihovim naslovnim stranama.

Rekao je da je za njega bila "odvratna igra oko amandmana" i da će "celu istinu" o tome sa kim su ti amandmani pregovarani i zašto, izneti građanima po povratku iz Njujorka i da može samo da kaže da je reč o "jednoj prljavoj igri koja je trebalo Srbiji da zapuši usta" naglašavajući da se o tome Crna Gora nije dogovarala sa Srbijom.

Kada je reč o amandmanu koji govori da se radi o individualnoj odgovornosti, on je upitao zašto je onda potrebna rezolucija kada su već donete presude u međunarodnim i domaćim sudovima o individualnoj odgovornosti, i "kakvu to odgovornost hoće da nametnu Srbiji".

"Kad o tome govorimo onda vam je jasno o kakvom je triku reč, to je neko radio da bi sopstvenu savest mogao da opere zašto će da glasa za rezoluciju, to je svakome jasno", rekao je Vučić.

Osvrnuvši se na prebacivanja Podgorice da se "iživljava na Crnoj Gori", on je poručio da "nije Srbija priznala nekih 13 odsto teritorije Crne Gore i narušila teritorijalni integritet i povelju UN, već Crna Gora Srbiji".

"Oni koji ne glasaju za rezoluciju su nam prijatelji"

Predsednik Srbije je rekao da će sa nekoliko predstavnika Srba iz celog regiona sutra u 6.30 ujutro biti u Hramu Svetog Save, gde će "verovatno biti i patrijarh (Porfirije)" koji će im izreći besedu i "reći šta misli o sledećoj nedelji".

"Ja znam kolika je sila koja nam preti, znam koliko su veliki i snažni, ali jedino u šta sam siguran to je da ćemo mi dati sve od sebe i da ćemo se suprotstviti jače nego što su očekivali", rekao je on.

Vučić je rekao da će Srbija već u četvrtak uveče, po srpskom vremenu, znati ko su joj prijatelji u svetu, a da su svi ostali partneri.

"Biće nam potpuno jasno, svi oni koji ne glasaju, ili su uzdržani ili su protiv su nam prijatelji i njihove zastave ćemo da slavimo i to prijateljstvo ćemo da čuvamo i negujemo a sa svim ostalima ćemo da imamo korektne odnose, važni su nam partneri ali ćemo dobro da znamo da nam nisu prišli", rekao je Vučić. On je rekao da nijednim rezultatom neće biti srećan zbog posledica koje dolaze ali da će biti ponosan na preduzetu borbu.

"Ne govorim o uspehu, nema tu prevelikog uspeha, to je pitanje svega onoga što smo radili sve ovo vreme, ogroman trud, jedna mala zemlja se lavovski suprotstavila najmoćnijim silama sveta, rekao je Vučić.

"Prvo što smo imali hrabrosti da im se suprotstavimo po jednoj teškoj temi, što oni nisu očekivali, drugo što smo podigli na jedan takav nivo da ni mnogim koji glasaju za je prilično neprijatno", rekao je on.