Svet

AFP: Palestinci beže iz Rafe

Beta | 13. maj 2024 | 15:14
AFP: Palestinci beže iz Rafe
TANJUG / AP / Abdel Kareem Hana (STR)

Palestinci iscrpljeni od rata nastavljaju da idu u priobalna područja Rafe, bežeći od izraelskog bombardovanja istočnih četvrti tog grada na jugu Pojasa Gaze posle naređenja za evakuaciju.

"Prošli smo kroz pakao tri dana", rekao je Mohamed Hamad (24) za AFP, koji je jedan od 300.000 ljudi koji su, prema Izraelu, pobegli iz oblasti Rafe na meti bombardovanja.

Ignorišući međunarodno protivljenje i strah od pokolja među civilima, Izrael je proširio obim svoje ofanzive sa namerom da zbriše "poslednje bataljone Hamasa", sada ciljajući na urbana područja Rafe gde se nalazi 1,4 miliona stanovnika i raseljenih ljudi.

Prema rečima očevidaca, intenzivno bombardovanje pogađa istočne delove grada, gde izraelski tenkovi i pešadija sprovode "ciljane napade" na terenu.

Fotografi AFP-a su videli desetine porodica kako gomilaju nameštaj i opremu za domaćinstvo na kamione i beže iz Rafe, mnoge u pravcu Kan Junesa, grada na jugu Pojasa Gaze koji je u bombardovanju pretvoren u polje ruševina.

Izrael je obećao da će uništiti palestinski islamistički pokret Hamas posle upada boraca tog pokreta na jug Izraela 7. oktobra. Tada je ubijeno više od 1.170 ljudi, uglavnom civila, prema podacima izraelskih vlasti.

Prema ministarstvu zdravlja Hamas, u izraelskoj ofanzivi na Pojas Gaze stradalo je 35.034 ljudi, uglavnom civila.

Izraelske snage zauzele su u utorak palestinsku stranu prelaza Rafa između Egipta i pojasa Gaze, kroz koji prolazi sva humanitarna pomoć i gorivo namenjeno palestinskoj teritoriji od 2,4 miliona stanovnika, sada u ruševinama.

"Više se ne pružaju nikakve medicinske usluge ili humanitarna pomoć raseljenima u severnom delu pojasu Gaze", rekao je neimenovani portparol Civilne odbrane Gaze.