NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Zbrka oko pojma

Često se po medijima i na druge načine, već decenijama, iz govora ne samo "običnih" građana već i javnih ličnosti, intelektualaca, političara i drugih, kada se pominje Srbija i njene pokrajine mogu čuti i tako neverovatne izjave koje pod pojmom Srbija podrazumevaju samo onaj njen deo od Kopaonika do Save i Dunava (tzv. uža Srbija), a ne, kako bi trebalo, od Šar-planine do Horgoša.

      Bez obzira na to da li je u pitanju lapsus, nepoznavanje činjenica ili nešto treće, takvo izražavanje je nedopustivo. Tako npr. možemo čuti (pročitati) da se "Srbi sa Kosova masovno, pod pritiskom Albanaca, sele u Srbiju" (!), ili da se "hiljadu Srba sa Kosova i Metohije, zajedno sa Vojskom Jugoslavije, pokrenulo put Srbije" (!), zatim i da se "žito iz Vojvodine odvozi u Srbiju" (!) itd. ... Još je porazniji primer jedne srpske delegacije iz kosovsko-metohijske opštine Lešak, koji su prošle nedelje, prema pisanju dnevnog lista "Danas", uputili pismo šefu međunarodne civilne misije u ovoj pokrajini Bernaru Kušneru, sa zahtevom da se njihova opština vrati u sastav Srbije (sic!), jer je navodno neopravdano predata Kosovu!? Kakvu će samo zbrku i iznenađenje pismo izazvati u Kušneru, koji je, pretpostavljamo, za razliku od mnogih od nas, proučio geografiju i istoriju ovog područja pre nego što je stupio na dužnost, ne treba ovog puta razmatrati.
       Ništa manje stupidno nije i pisanje novinara "Večernjih novosti", prošle srede, u tekstu sa nadnaslovom "Sporna granica Srbije i Kosova na Kopaoniku" (sic!), gde se pored ostalog kaže da je "poslednjih godina bilo pokušaja da se sada neprirodna granica na Kopaoniku ispravi i da Pančićev vrh bude u Srbiji (sic!), ali to, iz zasad nepoznatih razoga - nije ozvaničeno i urađeno" (!). O tempora, o mores!
      
       Primera, nažalost, ima mnogo.
       Takođe, građani Leška, ako uopšte moraju da raspravljaju o statusu svoje opštine u okviru političko-teritorijalnog rasporeda Srbije, trebalo bi da traže ne da, kako su naveli, pripadnu Srbiji, jer su već u njoj ako su i na Kosmetu, nego da, umesto Kosmetu, tj. jugozapadnoj Srbiji, administrativno pripadnu središnjoj Srbiji. Isto tako i Pančićev vrh je uvek bio i, nadamo se, biće u Srbiji, bez obzira na kojoj se njenoj upravno-administrativnoj oblasti nalazio.
       Nespojivo je da se, sa jedne strane, svim silama trudimo da svetu pokažemo kako je Kosmet integralni deo Srbije, a da, sa druge strane, u svakodnevnoj komunikaciji, to ne pokazujemo, već da se, naprotiv, odnosimo prema njemu kao da je zasebna teritorija u odnosu na ostatak Srbije.
       Lapsusi i neznanje su posebno opasni u današnjoj situaciji kada neke susedne i druge zemlje neskriveno ispoljavaju pretenzije da se Kosmet zaista odvoji od Srbije. Diletantska izražavanja samo doprinose ovim tendencijama.
       U vreme kada su odnosi u međunarodnoj zajednici uglavnom zasnovani na pravu jačeg i kultu sile, nama Srbima preostaje da se oslonimo na pamet, mudrost i strpljenje.
      
       Mr Miroslav Karlica, Beograd


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu