NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Briga o zdravlju deteta

Pravilan razvoj i zdrav život deteta često su ometeni bolestima i brojnim poteškoćama. U takvim trenucima Internet nam pruža mogućnost da brzo i jednostavno dođemo do informacija koje bi nam pomogle da što bolje rešimo problem

      Iako naizgled slabašan, dečiji organizam je izvanredno otporan i spreman da se suoči sa velikim brojem faktora koji štete zdravlju. U nekim slučajevima, ipak, usled slabije otpornosti ili genetskih nedostataka deca obolevaju od čitavog spektra raznovrsnih bolesti koje se često pojavljuju kombinovano u formi sindroma. U takvim okolnostima intervencija pedijatra je najčešće neophodna. U najvećem broju slučajeva efikasnost i ishod lečenja zavise od stadijuma u kome se bolest detektuje, što jasno naglašava značaj ranog otkrivanja prvih simptoma oboljenja. Svakako, još veću važnost nosi primarna zaštita, tj. prevencija koja se ostvaruje kroz adekvatnu ishranu i sveopštu negu deteta. Putem Interneta moguće je dobiti pregršt informacija iz svih oblasti zdravstvene zaštite najmlađih.
       Krstarenje započinjemo na lokaciji http://www.bcm.tmc.edu/cnrc. Tu se nalazi prezentacija teksaških nutricionista, specijalizovanih za ishranu u dečijem uzrastu (od začeća do adolescencije). Osim mogućnosti e-mail korespondencije, na sajtu ćete naći linkove na srodne prezentacije koje su mahom posvećene zdravlju trudnica i dece. Sjajan časopis posvećen nezi dece možete prelistati na adresi http://www.healthdzchild.com. Tu su izložene vrlo upotrebljive informacije iz svih oblasti odgajanja dece, što osim telesnog, obuhvata i mentalni, emocionalni i duhovni razvoj. Naći ćete savete za ishranu i jačanje imunološkog sistema deteta, informacije o štetnim namirnicama i lekovima koji oštećuju zdravlje, o vakcinama, alergiji, aknama i dejstvu toksičnih pesticida iz okoline, zatim o elementima psihološkog razvoja i nadgradnje, kao i o različitim metodama alternativne medicine. Posebno su interesantni članci o značaju majčinog mleka u ishrani odojčadi i o načinima na koji možete navesti dete da lakše prihvati zdravu hranu. Postoji mogućnost prijavljivanja mail grupi preko koje kasnije dobijate informacije o novinama na sajtu. Izbor najboljeg sajta posvećenog roditeljima redovno se odvija na lokaciji http://www.geocities.com/Heartland/8148/anjard.html. Navode se isključivo kvalitetne nekomercijalne stranice koje ocenjuje posebna komisija. Trenutni hit predstavljaju sledeće prezentacije: http://www.suite101.com/njelcome.cfm/raising_bodzs, http://www.geocities.com/Heartland/Plains/7739 i http://www.getattached.com. Informacije i linkovi se redovno ažuriraju.
       Kada je reč o akutnim bolestima u dečijem uzrastu, infektivne bolesti čine najveći deo patologije. Sjajan sajt posvećen ovoj grupi oboljenja ima adresu http://www.pedid.uthscsa.edu, a sadrži veliki broj članaka, kratkih apstrakta i kompletnih radova o infektivnim oboljenjima. Neki od ovih članaka su u javnom vlasništvu, dok je za prelistavanje drugih potrebno odvojiti (najčešće) simboličnu sumu novca (obično se radi o obimnijim radovima iz Medline baze u .pdf formatu, koji čitate pomoću programa Adobe Acrobat Reader). Članci su izuzetno sadržajni i obuhvataju sve segmente ovih oboljenja, počev od etiopatogeneze, preko kliničke slike pa do najsavremenijih metoda lečenja. Stil pisanja prilagođen je najširem krugu čitalaca, tako da se u njima mogu snaći i medicinski manje obrazovani korisnici. Najviše pažnje skreću članci posvećeni novim režimima vakcinacije.
       Deca su, takođe, često pacijenti ortopeda, a kao najčešći problemi tu se pojavljuju anomalije aksijalnog skeleta (tortikolis, skolioza, kifoza, razne vrste povreda). Ovim i drugim problemima kao što su frakture, bolesti kostiju i tumori mekih tkiva posvećen je odličan sajt na lokaciji http://www.peds-ortho.com. Osim kvalitetnih tekstova potkrepljenih statističkim podacima, naći ćete i izvestan broj radioloških snimaka koji ilustruju najčešće entitete. O plućnim oboljenjima, relativno čestim u mlađem uzrastu, više konkretnih informacija potražite na adresi http://www.pedi-resp-pulm.com. Na istoj lokaciji nalazi se pozamašna lista linkova na srodne sajtove koji su posvećeni pojedinim bolestima poput sindroma apneje, Kjarijeve malformacije, astme, cistične fibroze i drugih.
       Posebna pogodnost Interneta, naročito u slučaju medicinskih sajtova, ogleda se u mogućnosti kontaktiranja lekara u cilju konsultacije. Kada je reč o pedijatriji, broj ovakvih prezentacija je impozantan. Sajt http://www.childsecure.com/askthedr.htm sadrži jedan od najprometnijih foruma za pružanje saveta u vezi sa zdravljem dece. Ažuriranje se obavlja jedanput nedeljno, a pored konkretnih odgovora, korisnik ima pristup raznim diskusionim grupama i bazi od oko stotinu najčešće postavljanih pitanja. Sličnog sadržaja je i sajt na adresi http://www.drs4kids.com. Vodi ga tim iskusnih pedijatara koji uspostavljaju kontakt sa roditeljima preko elektronske pošte. Na sajtu se nalazi i nekoliko interesantnih članaka među kojima se izdvaja diskusija o povišenoj temperaturi.
       Za brzo informisanje o najčešćim bolestima dece dobro će poslužiti servisni sajt http://www.njfp65713.nj1.com/index.shtml, na kome je obrađeno preko 200 oboljenja po sistemu "šta svaki roditelj treba da zna". A za tegobe najranijeg detinjstva, kao što je nicanje zuba i slično, skoknite na http://www.babdzmd.com/top.htm.
      
       GRADIMIR JOKSIMOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu