NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Činovnici na ivici gladi

      Opštepoznato je da bar srpski narod nikada nije, jer u kolektivnom pamćenju ima uvredljiva i negativna iskustva, "ljubio" mnogo državne činovnike. Pretpostavljamo da u vreme kada većina poštenih ljudi koji žive, bolje reći beduju od svojih zarada, čak ni najcrnja istina o nikada gorem položaju zaposlenih u republičkoj upravi, pravosuđu i, uopšte organima koji nisu bolje plaćeni poput MUP-a ili Vojske, koji se alarmantno može već nazvati gladovanje, neće mnogo koga ganuti... Ali, bar treba skinuti famu o "birokratiji koja se užirila", "nesposobnoj upravi", "neradu" i slično.
       Reći istinu da u proseku republički činovnici s fakultetskim obrazovanjem očekuju tek prvi deo za mart 2000(!), koji će za njih s razlikama od stotinu-dveta dinara jedva dostići
       1 000 (hiljadu) dinara, potrebno je baš zbog javnosti. Još treba reći da najmanje 70 odsto zaposlenih u organima državne uprave ima fakultetsku spremu (inženjeri raznih smerova, lekari, pravnici, ekonomisti, profesori...) i da oni, u stvari, primaju manje od 2 000 dinara mesečno, na šta se dodaje još samo topli obrok (340) dinara i 140 dinara za prevoz na posao! To je sve!
       A i u organima uprave ima baš totalne sirotinje: to su zaposleni sa srednjom školom (majstori na održavanju, birotehničari, blagajnici, "obični" službenici i sl.). Zamislite tek kako oni uspevaju da prežive kada im Mirko Marjanović, kao "gazda" Srbije i Šešelj, udele samo 1 000 dinara, a pošto većina stanuje u prigradskim naseljima, tih 140 dinara za prevoz mora još da se dotira i od te crkavice koja se zove plata?!
       A da li je uprava nesposobna, činovnici nestručni i ko radi sve što je ne samo za vladu, nego i za SPS, JUL, MUP i druge korisnike potrebno? Mogu li, primera radi, lekari u zdravstvenoj inspekciji Ministarstva zdravlja da budu "nestručni" i "nesposobni" a zadatak im je da kontrolišu, pa i unapređuju rad zdravstvenih ustanova? To isto rade i stručnjaci Ministarstva finansija, privrede, građevinarstva, prosvete... A ako se njihovo i znanje i rad ipak ne vide, to je zato jer javnost zapravo i ne zna da oni ni o čemu i ne odlučuju samostalno već to čine njihovi šefovi: ministri, vlada i ko zna ko van toga! Uostalom, sa platama koje upravo ti, najčešće vrlo iskusni, pa i kvalitetni inženjeri, lekari, stručnjaci za finansije i drugi imaju u upravi, dobro je da uopšte neko i želi da dvadeset dva-tri puta mesečno dolazi na posao...
       Javnost treba da zna i sledeće: da sada još golobradi pozornik ima čak dva puta veću platu od "savetnika u ministarstvu", dakle fakultetlije sa poodmaklim stažom i, naravno, zapaženim rezultatima. Veću platu ima i poštonoša ili šalterski činovnik PTT-a, verovatno i čistačice u NIS-Jugopetrolu ili u Banci Borke Vučić! Može li taj vremešni "savetnik" da uopšte preživi sa 80 do 90 dinara dnevno (to je kg običnog sira ili 300 grama pečenja ili...)? Čime se, osim naravno udvaranjem narodu i demagogijom, može opravdati činjenica da plate u upravi nisu povećavane (doskora) više od dve godine, a onda je usledilo povećanje za bednih 10 odsto?
       Za ovakvo stanje bar u državnoj upravi i pravosuđu kriv je, pre svega, "moral" Marije Antoanete koji "krasi" republičke moćnike! Sa platama koje su ipak dva do tri puta veće od činovničkih (s fakultetom), ali sa najmanje još po nekoliko tolikih iznosa po osnovu rada na drugim mestima i, posebno u upravnim organima banaka i dobrostojećih firmi, jasno je da svi oni, od predsednika vlade do još golobradih političara koji su odmah iz đačke klupe uskočili na mesta čak zamenika ministara (Rastović, Trivan, S. Smiljković), nemaju potrebe da razumeju šta znači nemati pare za doručak deci, nositi pohabane sakoe, drhtavom rukom brojiti čak i ta tri nesrećna dinara u prepunom javnom prevozu!
       A u tamo nekim "nedemokratskim" zemljama zna se ko i po kom osnovu i šta prima sve od predsednika vlade do najnižeg činovnika! Mi to izgleda nećemo gledati kod nas, bar ne u ovom životu...
      
       RADIŠA PENKOVIĆ,
       dipl. pravnik, Novi Sad


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu