NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Reč nedelje<br>Jovan Ćirilov
Leto

      U ovim vremenima punim neizvesnosti jedno je sigurno - došlo je leto. Nekom prvo, nekom poslednje. To je ono godišnje doba o kojem je Jovan Dučić pevao:
       Na žitu plamti jara vrela,
       Juli će sve da zatre;
       Ditiramb suncu peva pčela -
       Sve reči od same vatre.
       Na svoj nadrealističi način Dušan Matić se poigrao rečima i ispisao stih:
       Leti sve leti.
       Međutim, Matić nije naslutio tačno značenje opšteslovenske reči leto. Nije ni mogao, jer ni etimolozima nije jasno poreklo reči leto. Jedni ga vezuju za indoevropsko značenje leta, kao prideva za toplo, lepo vreme. Drugi idu još dalje i smatraju da je leto vezano za indoevropski glagol koji znači popustiti, a to znači da je to vreme kad zima popusti. Treći, opet, vezuju reč leto za glagol koji se može naći u Albanaca i znači kipeti. Reč najsličnija slovenskoj reči leto je staroirska reč laithe dan.
       Kod nas, kao i kod drugih Slovena, leto ima i šire značenje, na primer znači i godina (starac od sto leta).
       Ovo leto prolazi u znaku raznih pretnji: od meteorologa koji obećavaju oko 50 stepeni Celzijusa i, još gore, plaše nas "ozonskim rupama". "Ne smete biti izloženi suncu duže od petnaest minuta!".
       Da, umalo zaboravih. Kao što je ovde sasvim izvesno došlo leto, na južnoj polulopti nastupila je zima. Dakle, i apsolutno je relativno. Ko bi rekao da su negde jun, jul i avgust zimski meseci.
       Nije slučajno da je francuski nobelovac Alber Kami (1913-1960) stavio reč leto u naslov filozofskih eseja u kojima izlaže svoje osunčano shvatanje sveta - uprkos smrti: "Ako je smrt jedino rešenje, nismo na dobrom putu. Dobar put je onaj koji vodi životu, suncu." Kami ni u doslovnom smislu reči nije bio na dobrom putu kad je u 47. godini života nastradao na drumu u saobraćajnoj nesreći 4. januara 1960. godine.
       U istoj zbirci eseja "Leto" (pisao je od 1939. do objavljivanja 1953. godine) tvrdio je da je "očajnička književnost contradictio in adjecto".
       Pokušajte da i ovo leto shvatite kao odu radosti, uprkos svemu.


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu