NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Odloženo dejstvo

Sudeći prema poslednjim posetama španskog ministra za unutrašnje poslove Majora Orehe SAD i Belgiji i posebno po postignutom dogovoru sa Francuskom može se verovati da se radijus kretanja terorista ubrzano sužava

      Prošle nedelje, 25. juna, luksuzni elitni kvart Las Arenas u Geču, na dvanaest kilometara od centra Bilbaoa, potresa razorna eksplozija. Pedeset kilograma snažnog eksploziva, smeštenog u prethodno ukradenom "mercedesu" i nevino parkiranom u tesnoj ulici, raznosi u komade automobil a eksplozivni talas razbija prozore, crep i ograde na bar stotinak okolnih vila. Među stanovnicima ostavlja šestoro lakše povređenih i dozu opšteg straha i neverice. Pričinjena materijalna šteta je velika i biće naknadno utvrđena. A srećna nesrazmera između smrtonosnog tereta u parkiranom automobilu i ljudskih stradanja koje je izazvao, duguje se "božijoj volji" i telefonskim pozivima nepoznatog člana organizacija ETA redakciji lista Gara i DDžA (Pomoć na putu) u kojima je najavljeno mesto i vreme atentata, na samo četvrt sata pre eksplozije. U tih petnaest minuta lude trke sa vremenom, policija je uspela da zaustavi saobraćaj prema Las Arenasu, da obavesti njegove stanovnike o opasnosti koja im preti, da evakuiše dobar deo građana, pripremi vatrogasne i medicinske ekipe i tako spreči moguće zastrašujuće posledice. I da na kraju potvrdi da je sve ovo još jedno nedelo terorista ETA.
       Iako ovakvi akti nasilja nisu nikakva novost organizacija ETA u proteklih trideset godina njenog terorističkog delovanja, ovaj poslednji bi svakako trebalo obeležiti kao atentat sa odloženim dejstvom. To traže sam način, mesto, plan i posledice izvršenog atentata.
      
       Revolucionarni pokret
       Kao prvo, bomba u automobilu nije bila aktivirana daljinskim upravljačem kojim se eksplozija može izazvati u željenom trenutku, obično pri prolazu važne ličnosti ili policijskog ili vojnog vozila, već digitalnim satom koji je samo otkucao predviđeno vreme - suprotno od dosadašnjih iskustava sa ETA; eksploziv nije bio u metalnom sudu kao što to ETA obično čini i, na kraju, ETA nikada ne najavljuje svoje akcije kao što je to učinila ovoga puta. ETA samo izvršava svoje zle namere. Uz to, ovo je treći uzastopni atentat izvršen za vreme vikenda što nagoveštava opasnu i za policiju najgoru mogućnost da je sve ovo delo do sada nepoznatih pripadnika terorističke organizacije koji pet dana u nedelji žive svoj običan život van svake sumnje, da bi se za kraj nedelje pretvorili u izvršioce strašnih nedela.
       Las Arenas je elitni kvart u kome diskretno žive ekonomski najmoćniji i najuticajniji poslovni ljudi Baskije. Kao nekom igrom slučaja, mnogi od njih su ovih dana, isto kao i proteklih godina, dobili pismo od ETA u kome se traži "revolucionarni porez" od petsto hiljada DEM pa naviše, već prema moći i uticaju primaoca pisma. Posebne karte su dobili biznismeni iz Baskije koji su svojim novčanim doprinosom, zajedno sa kolegama sa Balearskih ostrva, učestvovali u izgradnji jahte Fortuna, vredne oko trideset pet miliona maraka, nedavno poklonjene španskoj kraljevskoj kući. Čini se da je atentat takođe i opomena porodici advokata Kosme Delkloa, koji je 1998. bio otet i u zatvoru ETA proveo 232 dana. Njegovo oslobađanje je tada "koštalo" oko dvanaest miliona maraka a ETA smatra da su i on i njegova porodica još u dugu.
      
       Oštre osude
       Ono što posebno zabrinjava jeste namera ETA da "socijalizuje teror". Mesto atentata pokazuje da više neće biti pošteđene ni familije bogate "oligarhije" i da danonoćna policijska straža i najnoviji elektronski sistemi sigurnosti njihove imovine i života, za teroriste nisu nikakva prepreka. Oni koji dobro poznaju tajni svet ETA, tvrde da je bomba samo zvučni zahtev moćnim poslovnim ljudima sa vrlo dobrim vezama i uticajem u španskoj ekonomiji i politici, da najzad progovore i utiču na vladu da se pokrene u pravcu rešavanja ovog tridesetogodišnjeg problema. Koliko je ovo novo saznanje da se i pred njihovom kućom sutra može parkirati kakva auto-bomba a izostati telefonski poziv upozorenja, ostavilo traga u njima i hoće li delovati onako kako to ETA od njih očekuje i surovo traži, pokazaće naredni meseci. A da se strah, osnovno oružje svakog terorizma, uselio i u do nedavno tihi Las Arenas, u to nema sumnje.
       Što se same vlade tiče, osim oštrih osuda kakve i zaslužuje izludeli terorizam, nema nikakvih drugih izjava iz kojih bi se moglo zaključiti da će pred organizacijom ETA popustiti i promeniti svoj stav da sa "kriminalcima nema pregovora". Ako se napredak u postizanju mira u Baskiji nije dogodio za vreme obustave nasilja, jednostrano proglašenog od strane terorista između septembra '98. i decembra '99. teško je verovati da će se nešto tako dogoditi dok ETA puca okolo, ubija i preti. Sudeći prema poslednjim posetama španskog ministra za unutrašnje poslove Majora Orehe SAD i Belgiji i posebno po postignutom dogovoru sa Francuskom, kako bi se zajedničkim akcijama najzad stalo na put ETA, može se verovati da se radijus kretanja terorista ubrzano sužava. Zemlje EZ više im nikada neće biti sklonište kao što su to bile za vreme frankizma.
       I atentat organizacije ETA i pokreti policije govore, međutim, samo to da se razmak između njih i dalje, nažalost, povećava i da će za definitivan mir u Baskiji biti potrebno još mnogo političke mudrosti, vremena i strpljenja.
      
       BRANISLAV ĐORĐEVIĆ
      
      

"ETA je započela svoje najspektakularnije akcije - oružane - 1968. kada je ubijen šef političko-socijalne brigade Meliton Manzanas....
       Ovaj prvi atentat na ljudski život predstavlja važan kvalitativni skok.Bio je to odgovor na smrt lidera Ečebarijete, palog u sukobu sa policijom... Sa protokom vremena ovo će postati najpoznatiji aspekt organizacije (ETA) čak toliko da se ETA gotovo isključivo prepoznaje po izvršenim ubistvima.....


      


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu