NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Tito vas je spasio staljinizma

Andrej Končalovski

      Prošlog vikenda u Beogradu je boravio slavni ruski reditelj Andrej Končalovski (63) povodom promocije svoje knjige memoara "Niske istine". Objavljivanje ove knjige u Rusiji je izazvalo burne reakcije nekih dama koje Končalovski spominje, ali autor nije želeo da govori o tome.
       Končalovski je, inače, rođeni brat reditelja Nikite Mihalkova, ali je uzeo devojačko prezime majke Natalije Končalovski, poznate pesnikinje i prevodioca. Andrejev i Nikitin otac je Sergej Mihalkov, omiljeni ruski dečiji pesnik, a poreklo ove porodice seže do 15. veka.
       Končalovski je autor filmova " Ujka Vanja", "Marijanini ljubavnici", "Sibirijada", "Prvi učitelj". "Homer i Edi", "Tango i Keš" ...Za ovaj poslednji je izjavio da ga je pravio za nepismene, a na pitanje ko je bolji reditelj, on ili njegov brat, Končalovski kaže:
       "Obojica smo bolji. Nadam se da je moj brat završio sa idejom o političkom angažmanu, što me veoma raduje, jer ne volim da ga viđam u pratnji obezbeđenja."Končalovski je prilikom boravka u Beogradu otkrio i svoj pogled na ovdašnju istoriju, odavši priznanje Josipu Brozu Titu koji je "Jugoslaviju spasao staljinizma".


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu