NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Iskrivljeno ogledalo

      Zviždanje nacionalnoj himni svuda i u svakoj prilici je neshvatljiv i, ako ćemo pravo, unižavajući čin. Himna, kao svečana i patriotska pesma, treba da probudi najbolja i najlepša rodoljubiva osećanja u svakome ko gaji iskrena osećanja prema svom narodu i otadžbini i koji je prihvata kao nacionalni simbol.
       Himni "Hej Sloveni" se ne može zameriti da je ideološki obojena, da je nacionalno isključiva. Tekst i melodija su takvi da u svakome ko to želi mogu da probude osećanje ponosa i nacionalne svesti, jer mi jesmo Srbi, ali smo i Sloveni. "Hej, Sloveni" je patriotska pesma slovačkog pisca Samuela Tomašika (1813-1887) kojoj su specifične društveno-istorijske okolnosti obezbedile atribute sveslovenske budnice.
       Zviždanje himni sopstvene zemlje znači apsolutni gubitak samopoštovanja. Naporedo zviždanje himni druge zemlje je nedostatak elementarne kulture i vaspitanja. Ako nismo u stanju da poštujemo sebe, kako da očekujemo da to čini neko drugi? Ipak, i pre svega, važan je naš odnos i naši postupci nezavisno od toga šta drugi čine.
       Ako našoj himni neko hoće da nađe zamerku, verovatno će između ostalog da kaže da ju je pisao Slovak. Ukoliko se pođe tim tragom, autor himne "Bože pravde" je Davorin Jenko (1835-1914), Slovenac, a autor teksta za pesmu "Lijepa naša domovino" je Srbin. Verovatno bi se među himnama, da ne idemo dalje od Evrope, našlo još takvih primera.
      
       Siniša Lukić,
       Bečej


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu