NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Lakomisleni Glišin

("Intelektualni pazl", NIN br. 2582)

      Američki državni vrh, kao i vodeći krugovi država učlanjenih u NATO, godinama preko televizije, radija, usmenim putem i štampom ruže Srbe, nazivajući ih zlikovcima, teroristima, nemilosrdnim ubicama, nekulturnim i nehumanim Balkancima. I posle svirepog i neopravdanog bombardovanja Jugoslavije, isti vodeći ljudi Amerike i članica NATO-a prilepljuju Srbima najpogrdnije etikete.
       Teško nam je što nas stranci tako klevetaju i od njih se branimo koliko i kako možemo. Ali, u većoj smo nevolji u Srbiji od Srba.
       Gospodin Vladimir Glišin, iz tople Kalifornije, sručio je ledenu prljavštinu na Srpsku akademiju nauka i umetnosti pošto je konstatovao kako je ona sve drugo osim vredne naučno-umetničke institucije, a da je intelektualni i lični moralni integritet najvećeg broja sadašnjih akademika takav da oni u nekoj ozbiljnijoj zemlji (možda Kaliforniji) ne bi mogli biti ni portiri u akademiji. Gospodin Vladimir predlaže: "Ovu Akademiju bi trebalo jednostavno raspustiti..." Gospodin Glišin za obavljanje ovog posla dao je i savet: "Augijevu štalu jedino je samo tako moguće očistiti".
       A sada da objasnim ovu ideju gospodina Glišina. Augije je bio kralj Elide. Njegovu ogromnu štalu, sa 3000 volova, koja nije čišćena 30 godina počistio je Herkul na taj način što je kroz nju naveo reku Alfeju.
       Ovo upoređenje Augijeve štale sa Srpskom akademijom nauka i umetnosti je zaprepašćujuće omalovažavanje, lakomislenost i grub nasrtaj na najdragoceniju, najcenjeniju srpsku naučnu, umetničku i moralnu ustanovu, poznatu i poštovanu u kulturnom svetu.
       Razmišljanja gospodina Glišina o srpskim akademicima, nametnula su mi jednu misao koju sam pročitao u knjizi "Put u život" Lava Tolstoja, a izdalo ju je Narodno delo 1932. godine. Ona glasi: "Ti kažeš kako su oko tebe sve sami nevaljali ljudi. Ako tako misliš, onda je to pouzdan znak da si ti sam veoma nevaljao".
      
       Nikola Kosić,
       Čačak


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu