NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Bertelsman i Kosovo

("Demaćijeva razbijačka misija", NIN br. 2580)

      Sa Bertelsmanovom fondacijom (sedište u Giterslohu, Nemačka) sarađuje i održava kontakt više srpskih patriotskih, nevladinih organizacija i jedna od najuglednijih - Svetski sabor Srba.
       Tako su se, upravo posredstvom Svetskog sabora Srba, na konferenciji u Solunu 20. i 21. aprila 1998. kao predstavnici srpskog naroda na Kosovu i Metohiji prvi put pojavili vladika raško-prizrenski Artemije i jeromonah Sava Janjić.
       No, nasuprot pisanju Predraga Simića, ovo nije bio i poslednji pokušaj koji je Bertelsmanova fondacija učinila u vezi sa krizom na Kosovu i Metohiji, odnosno na celom Balkanu. Iste godine, 3. i 4. jula, održan je u Berlinu u zamku "Belvi" Međunarodni Bertelsmanov forum na kojem je prvi put predstavljen i strateški papir "Evropa - svetska sila u pripravnom stanju iščekivanja", koji je izradio Centar za politička istraživanja Univerziteta Minhen.
       U ovom strateškom papiru sadržano je i zapadno viđenje "rešenja" za područje Balkana kao i cele istočne Evrope. Na Forumu su učestvovali ministri za spoljne poslove svih zapadnoevropskih, probranog dela istočnoevropskih zemalja, predstavnici Evropskog parlamenta i Evropske komisije, predstavnici najznačajnijih i najuticajnijih medijskih kuća, Karl Bilt, Ričard Holbruk i tadašnji generalni sekretar NATO-a Havijer Solana.
       Na poziv Bertelsmanove fondacije u radu Foruma učestvovali su i vladika Artemije i potpredsednik Svetskog sabora Srba dr Vladimir Umeljić koji se, dobivši van dnevnog reda reč, kritički osvrnuo na predstavljeni strateški papir, odnosno na "ulogu" namenjenu srpskom narodu.
       U svom izlaganju dr Umeljić je, isto tako, predstavio i PREDLOG, odnosno ZAHTEV Svetskog sabora Srba za razrešenje krize na Kosovu i Metohiji koji glasi: Sazivanje međunarodne konferencije na kojoj će se istovremeno razmatrati prava Šiptara na Kosovu i Metohiji i prava Srba u Krajini. Taj predlog je već ranije upućivan svim centrima moći, podržale su ga mnoge nevladine evropske organizacije, bio je tema rasprave Evropskog Parlamenta i pozitivno ga je ocenila većina članica, a u Berlinu su ga mnogi ugledni učesnici Foruma, kao Felipe Gonzales, Viktor Černomirdin, Henri Kisindžer, nazvali jedinim "logičnim političkim korakom".
       No, ovom predlogu je za njegovo ozbiljno predstavljanje široj svetskoj javnosti izostala podrška sa najvažnijeg mesta - iz Beograda. Režim Slobodana Miloševića, čija se politika "nemešanja" stranog faktora završila dovođenjem NATO-a na Kosovo i Metohiju i razaranjem Srbije, ignorisanjem ovog predloga još jednom samo je pokazao da je potpuno ravnodušan prema sudbini srpskog naroda i da je jedino načelo kojim se rukovodi - očuvanje vlasti.
      
       Za informativnu službu
       Svetskog sabora Srba
       Radmila Ninić, Bilefeld, Nemačka


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu