NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Jezik
Ortodoksija

Mnogim našim političarima dobro bi došao mali test iz gramatike, dikcije, pravopisa...

      Vest je super, kako kaže jedna od najidiotskijih reklama na televiziji. Šef države morao je da polaže ispit kako bi dokazao da zna maternji jezik! Vest prenose Beta odnosno Rojters, a dolazi iz Biškeka (bivšeg Frunzea), prestonice Kirgizije. Predsednik te zemlje Askar Akajev, budući da je kandidat na izborima koji će se održati 29. oktobra, polagao je ispit pred stručnom komisijom. Na ispitu, koji je trajao dva i po sata, Akajev je najpre pročitao odlomak iz jednog romana, a zatim je morao da napiše rad o razvoju kirgiske države od 1917. do danas. Komisija je saopštila da je predsednik uspešno položio ispit, načinivši samo nekoliko "beznačajnih grešaka u pravopisu i interpunkciji".
       Na kraju vesti objašnjava se razlog zbog kojeg je uvedena ovakva provera za kandidate na kirgiskim izborima. "Posle raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine, mnogi visoki funkcioneri u novonastalim državama nisu znali zvanični jezik države u kojoj žive, jer su govorili samo ruski." Kod nas, naravno, takvih problema nema, jer se isti jezik govorio u nekadašnjoj velikoj i današnjoj sve manjoj državi. Pa ipak, sigurno je da bi većini naših političara dobro došao jedan mali test iz gramatike, dikcije, pravopisa - o stilu, izražavanju, bogatstvu rečnika i izbegavanju fraza da i ne govorimo.
       Povodom jednog letošnjeg priloga u NIN-u, koji je počinjao rečima "Nazvali su me iz redakcije NIN-a...", iz Erlangena se javlja inž. LJubomir Blagojević. "Ne piše kako su ga nazvali, tj. koje su mu ime dali", ironično komentariše on i dodaje: "Dara Jojić, moja profesorka srpskog, reče jednom prilikom: Ako vam neko kaže da će vas nazvati telefonom, slobodno ga nazovite magarcem i savetujte mu da vas pozove telefonom."
       Čudno je to s glagolom nazvati. Ima sigurno već ceo vek kako su jezikoslovci utvrdili da je u značenju "telefonirati" prevod nemačkog anrufen i da mu nije mesto u književnom jeziku. I danas ga svi osuđuju. Među poslednjima Milorad Telebak, u knjizi "Govorimo srpski" (Banjaluka 1998, na str. 47). Kritikovana upotreba, međutim, i dalje se uporno održava u govoru i pisanju. I Telebak konstatuje: "Nema dana da vas neko ne 'nazove telefonom', a vi se na to ne ljutite. Naprotiv, neke čak i zamolite da vas 'nazovu telefonom'..."
       Izgleda da je neki takav glagol ipak potreban. U poređenju sa uobičajenim "Nazvaću te", "Telefoniraću ti" zvučalo bi predugačko i neprirodno, "Pozvaću te telefonom" još je duže, a da kažemo samo "Pozvaću te" - naš sagovornik bi verovatno odvratio "Kuda?" ili "Na šta?". To sve ne znači da je glagol nazvati u ovom smislu dobar, ali znači da se odstupanja od jezičke norme ne mogu rešiti pukim zabranama.
       Danijel Kecman, neznano odakle (adresa mu je @infosky.net), pita se o ispravnosti izraza ortodoksni katolik: "Nije mi poznato da neko može biti pravoslavni katolik... Ortodoksan je po rečnicima pravoveran,
       onaj na pravom putu, s pravom verom, ispravan. Ta reč se u narodu upotrebljava za nešto zadrto... dok joj teološko značenje pretenduje na božansko pravo. Možete li malo da rasvetlite ovo područje?"
       Naš složeni pridev pravoslavan jeste nastao prevođenjem grčkog orthódoxos (od orthós, prav, i dóxa, mišljenje), ali danas označava samo istočnu hrišćansku crkvu. Ortodoksan, naprotiv, znači "koji se doslovno, dogmatski drži učenja i propisa određene ideologije; pravoveran", kako je lepo objašnjeno u rečniku Matice srpske. Sasvim je mogućno, prema tome, da neko bude ortodoksni katolik, i takav bi bio još dalje od pravoslavlja nego prosečan katolik.
       U zapadnoevropskim jezicima, orthodox, orthodoxe itd. znači i "ortodoksan" i "pravoslavan", ali to nipošto nije razlog da mi mešamo ta dva pojma. Greši, dakle, Vujaklijin Leksikon kad među objašnjenjima za reč ortodoksan dodaje i "pravoslavni", pa čak daje i primer "ortodoksna crkva istočno-pravoslavna crkva". Mana je ovog rečnika, još od prvog izdanja ali do danas neispravljena, što ne pravi razliku između reči stranih jezika i reči stranog porekla u srpskom. Srpska pravoslavna crkva može biti ortodoksna u svom verovanju i ponašanju, ali je sigurno nećemo zvati Srpskom ortodoksnom crkvom (SOC), niti ćemo umesto pravoslavlje reći - ortodoksija.


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu