NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Udovica nedostupna, sin bez vize

Bi-Bi-Si u "zabranjenoj sobi" tuđmanove kancelarije

      Predsednik Hrvatske Stjepan Mesić postaje sve popularnija ličnost u novinarskim krugovima. Domaći novinari odavno su ga proglasili "najboljim šefom deska u povijesti hrvatskog žurnalizma", a na takav zaključak došli su ovih dana i novinari čuvenog britanskog Bi-Bi-Si-ija iz televizijske stanice "Čenel 4". Novinar ove TV-kuće DŽon Kukson uveo je svoje gledaoce u radne prostorije pokojnog predsednika Hrvatske Franje Tuđmana u "Predsjedničkim dvorima" na zagrebačkom Pantovčaku, a pokazao im je i tzv. zabranjenu sobu. To je prostorija u kojoj je nekoliko daktilografkinja, koje su zbog straha za svoj život tražile da ih britanska televizija snimi sa leđa, godinama prekucavale sve poverljive razgovore koje je pokojni Tuđman vodio sa svojim najbližim saradnicima.
       Javnost u Hrvatskoj odmah je prepoznala glas bivšeg omraženog ministra finansija mr Borislava Škegre koji je predsednika u snimljenom razgovoru obavestio da je pozamašna svota novca ilegalno prebačena u jednu irsku banku kako bi sada poražena Hrvatska demokratska zajednica time kupila socijalni mir pred januarske izbore. Tu su i razgovori u kojima se pominje svota od minimalno sto miliona dolara koliko je zarađeno na mutnoj prodaji Hrvatskih telekomunikacija, a tu su i priče o aktuelnom predsedniku Stjepanu Mesiću.
       U jednom od Tuđmanovih razgovora sa bivšim fudbalskim selektorom Miroslavom Ćirom Blaževićem Mesić je nazvan "četnikom i Ciganinom", a slične kvalifikacije mogu se čuti za još neke tada opozicione političare u Hrvatskoj. Premda je kabinet predsednika Mesića demantovao da je prvi čovek Hrvatske ustupio ove stenograme britanskoj televiziji i dozvolio njenoj ekipi da prošeta nekadašnjom Titovom vilom "Zagorje", novinar DŽon Kukson tvrdi da su upravo oni od Stjepana Mesića dobili ekskluzivno pravo na snimanje prostorija i stvaranje svog televizijskog priloga.
       Dodatnu težinu ovom slučaju koji je prilično uznemirio domaću političku scenu daju ocene zamenika tužiteljice Haškog suda Grejema Bluvita koji decidirano tvrdi da bi pokojni Franjo Tuđman, da je živ, pred tribunalom u Hagu odgovarao za ratne zločine. Ovde se prvenstveno misli na zločine koje su pripadnici paravojnih hrvatskih jedinica počinili nad muslimanskim civilima u Bosni 1993. godine, a za koje je, kao "žrtveni jarac" na 45 godina robije osuđen general Hrvatskog vijeća obrane Tihomir Blaškić.
       Uvod priloga britanske televizije započinje, inače, konstatacijom da je iza prikazanih zidova monumentalne vile "Zagorje" Franjo Tuđman "krojio mračnu nedavnu balkansku povijest". Novinar DŽon Kukson je komentar o ovim događajima pokušavao da dobije i od Tuđmanove udovice Ankice Tuđman. Kad je pozvonio na vrata njihove kuće u Nazorovoj ulici u Zagrebu, nepoznati mladić odgovorio mu je da je gospođa nedostupna, a slično je bilo i na vratima stana Tuđmanovog starijeg sina Miroslava iza kojih niko nije reagovao na zvonjavu britanskog novinara. O porodici pokojnog hrvatskog predsednika ovih dana zna se veoma malo, a vesti nisu prijatne.
       Predsednikovoj ćerki Nevenki Tuđman-Košutić preti optužba za korupciju i zloupotrebu položaja, a sinu Miroslavu, univerzitetskom profesoru i bivšem šefu svih tajnih policija u Hrvatskoj, nedavno je odbijena viza za Kanadu gde je nameravao da poseti hrvatske iseljenike i održi niz predavanja o obaveštajnoj zajednici u domovini.
      
       Z. STANIVUKOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu