NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Reč nedelje<br>Jovan Ćirilov
Le Pen

      Le Pen
       Vest o ulasku Žan-Mari Le Pena (73) u drugi krug izbora za predsednika Francuske odjeknula je u svetu kao pravi politički zemljotres. Francuzi nisu prepoznali sami sebe. Njihova demokratska javnost osećala je stid i strah, a svetska gnev i podozrenje. Svi su se pomalo pobojali da im se na nekim narednim izborima ne desi njihov Le Pen.
       Osnivač i vođa ekstremno desničarskog Nacionalnog fronta je sigurno za sedamnaest posto glasačkog tela opredeljenih za njega zbog datih obećanja, pogodio ono što su hteli da čuju. A to je, između ostalog, prednost u socijalnim davanjima “čistim” Francuzima, izgon obojenih ilegalaca, izlazak iz Evropske zajednice i vraćanje franka kao domaće valute.
       Da je vešt političar, kazuje i njegova izjava da je socijalno na levici, a nacionalno na desnici. Misli čak i na ljubitelje životinja: njihovim ljubimcima obećava veću zaštitu.
       I biografija mu je slična onome što propoveda. Učesnik je poslednjih pokušaja da se kolonijalna Francuska sačuva, i zbog dekolonizacije De Gola je smatrao izdajnikom. Bio je najmlađi poslanik u parlamentu 1956. godine, izabran na listi svog slavnog prethodnika Pjera Pužada, po kome se francuski desni populizam i naziva “pužadizam” .
       Koliko je agresivan, govori i činjenica da je zbog fizičkog napada na jednu svoju ideološku neistomišljenicu bio osuđen na dve godine zatvora uslovno.
       Prezime Le Pen je bretonskog porekla i znači glava. Postoje razne varijante tog francuskog prezimena, kao što su Penven (“bela”, tj. “seda glava”) i Pendu (“crna glava”, a ne obešeni, što bi to prezime, tako napisano, danas značilo na francuskom). Reč je očigledno o prezimenima koja su nastala od nadimaka.
       Što se tiče ličnog imena Žan-Mari, Žan je ime Jovana Krstitelja što znači “Bog je milostiv”. Čudnije je drugo žensko ime Mari (u obliku Marie), ime Bogorodice od hebrejskog imena Mirjam, nejasnog značenja (možda “Bog je moj gospod” ili “tuga”), koje se, među zapadnim hrišćanima, od vremena baroka daje i muškoj deci kao drugo ime. Najpoznatiji Francuzi takođe sa imenom Marije kao drugim krštenim imenom su slavni Fransoa-Mari Arue zvani Volter (1694 -1778) i pesnik Žoze-Marija de Eredija (1842-1905).
       Francuska i svet sa strepnjom čekaju drugi krug izbora za Jelisejsku palatu 5. maja 2002, tešeći se da će ostati predsednik Francuske desničar, ali demokratski Žak Širak.
      
       JOVAN ĆIRILOV
      
      


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu