NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Uvažavajući Ćosića

“Na poslu radim, a u kafani pijem”, NIN br. 2718)

      
       Zabrinutost za sudbinu “najznačajnije kulturne institucije” posle smene Dragomira Antonića koji “izaziva duboku sumnju u razloge i povode takvom činu” objavljeno u članku “Glasa javnosti”. (“Ako vam je do nacije uopšte stalo”, od 31.1.2003. godine) koji su potpisali Dobrica Ćosić i još sedam kulturnih poslenika, naterala nas je da se ipak oglasimo, izražavajući iznenađenje što potpisnici iznose svoja uverenja, ne pridržavajući se obaveze da se čuje i druga strana. Izražavajući poštovanje gospodinu Ćosiću, kako zbog njegovog književnog dela, tako i zbog ugleda koji je stekao svojim javnim delovanjem i koje se uvek odlikovalo visokim etičkim i humanim principima, kao i ostalim potpisnicima saopštenja, molimo vas da zbog ISTINE, objavite sledeće:
       Stupanjem na dužnost, direktor Etnografskog muzeja u Beogradu je 2.11.2001. sa prethodnim direktorom Mitrom Mihićem potpisao Protokol primopredaje dužnosti direktora Etnografskog muzeja (br. 742/1, od 2.11.2001. god.), a koji između ostalog sadrži brojčano stanje muzealija u Muzeju u 2001. godini (u prilogu broj muzejskih predmeta, arhiva, legata, spisak muzejskih zbirki, itd.).
       U programu rada Muzeja za 2003. god. koji je direktor D. Antonić sačinio, potpisao i dostavio Ministarstvu za kulturu, navedeno je da Muzej danas broji: 52 000 etnografskih predmeta, 16 000 starih ploča i negativa, itd.
       Dragomir Antonić jedinu odluku o popisu kulturnih dobara u zbirkama Etnografskog muzeja doneo je 9.01.2003. godine, u vreme kada je već bio smenjen sa dužnosti (26.12.2002.), iako je i Ministarstvo za kulturu dostavilo dopis od 8.1.2003. kojom naređuje obustavu svih započetih aktivnosti. Toliko o naknadnoj brizi bivšeg direktora Dragomira Antonića o brojčanom stanju muzejskih predmeta u Etnografskom muzeju.
      
       VELIBOR STOJAKOVIĆ
       v.d. direktora Etnografskog muzeja u Beogradu


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu