NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Reč nedelje<br>Jovan Ćirilov
Kaktus

      Premijera Italije, i sadašnjeg predsedavajućeg Saveta Evrope Silvija Berluskonija, ovih dana je jedan svetski novinar nazvao “kaktusom u cipeli Evrope”. Ovu bodljikavu metaforu novinar je upotrebio da bi opisao muke koje evropski političari imaju s neobuzdanim jezikom svoga kolege.
       Diplomate, koji mere svaku reč, često ne mogu da veruju svojim ušima kakve sve komentare, uz smele oratorske bravure, upotrebljava taj Berluskoni. Iako se najbogatiji Italijan posle vadi, sve više se na mapi sveta ocrtava lik političara oštra jezika koji, izgleda, najviše uspevaju na desnici.
       Kakogod kaktusi bili bodljikavi, ipak ima dovoljno čudaka koji skupljaju upravo te biljke. Oklevam čak da ih nazovem biljkama.
       Sigurno je neko analizirao skupljače kaktusa pronalazeći vezu između izgleda i prirode kaktusa i karakternih osobina, pa čak i kampleksa tih osoba.
       Ono što je nesumnjivo to je da kad jednom za svoje kaktuse nađete pogodno mesto, onda se oni gaje bez problema, sa sasvim malo pažnje. Paradoksalno je, ali istinito, da kaktusima više smeta previše vlage, nego premalo. Potiču iz pustinjskih i stepskih krajeva Amerike. Verovatno uzgajivače kaktusa zadivljuje da se na bodljikavom telu biljke rascvetavaju divni cvetovi, koji se katkad čekaju godinama. Bodlje su u stvari transformisani listovi. Neki kaktusi daju ukusan plod sličan smokvi. Kupio sam ih na ulici u Siudad de Mehiko. Kolege iz Ateljea 212, sa kojima sam bio na turneji, pokušavali su da me spreče da ih pojedem. Ponavljali su da mnogo ruzikujem zbog nehigijenskih uslova u kojima su siromašni prodavci držali kaktusove smokve na prljavom asfaltu. Ali kod mene je pretegla radoznalost nad opreznošću.
       Izgled kaktusa je vrlo raznolik, kao i njihova bizarna i slikovita imena: kaktus biskupova kapa, kaktus lopta, kaktus udica, kaktus jež, kaktus živi kamen, mesečev kaktus, kaktus starac, kaktus bakino jastuče za čiode itd.
       Naziv kaktus potiče od starogrčkog prideva kaktos bodljikav. Tako su izgleda Heleni zvali čkalj. Kaktus je prvi opisao Teofrast na prelazu iz četvrtog u treći vek pre nove ere. Švedski botaničar Line iz XVIII veka prvi je dao ime familiji kaktusa.
       Prošle nedelje najzad su se sreli nemački kancelar Šreder i italijanski premijer Berluskoni. Zamislite gde - u Veroni! Bio je to više susret mirenja zavađenih Montegija i Kapuleta, nego njihove dece Romea i Đulijete. Nad sastankom je lebdela “žaoka” italijanskog premijera upućena prvaku vladajuće socdemokratske partije Martinu Šulcu da bi mogao da glumi kapoa u filmu o nacistima.
      
       JOVAN ĆIRILOV


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu