NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Izrael je drugo

(“Voljno za generale”, NIN br. 2746)

      Teza da okruženje u kojem se nalazi Izrael podseća na okruženje u kome se nalazi SCG ne odgovara političko-bezbednosnoj stvarnosti dva regiona. Sve države u okruženju SCG danas su parlamentarne demokratije, nijedna nije u ratnom stanju, sve države regiona dele iste spoljnopolitičke ciljeve i sve pokazuju težnju za što bližom saradnjom. Situacija na Bliskom istoku je potpuno drugačija. Ratne tenzije i dalje traju, države regiona ne dele iste vrednosti niti sarađuju, a i društvena uređenja su im dramatično različita - od parlamentarnih demokratija, preko monarhija do država sa socijalističkim režimom.
       Izrael nije militaristički ustrojen, već je parlamentarna demokratija od momenta osnivanja. Vojska Izraela, Tsahal, ima značajnu ulogu zbog situacije u kojoj se država nalazi već decenijama, ali kao i u svim državama zapadne demokratije, nalazi se pod striktnom civilnom kontrolom.
       Poređenje dve vojske je besmisleno jer vojska Izraela, za razliku od vojske SCG i drugih armija u tranziciji, nema nasleđene probleme iz socijalizma koje karakteriše nekontrolisano trošenje novca, glomazna vojna birokratija i ogroman broj generala. Ako je autor već želeo da poredi Izrael i SCG, propustio je da navede kako Izrael ima vrlo racionalno organizovane oružane snage sa svega 20 aktivnih generala i četiri brigadira. Do tog broja Beograd može da dođe samo ako pristupi dodatnim redukcijama generala i vojnog aparata uopšte.
       U tekstu se tvrdi i da je tim sporazumom Izrael postao oslonac SCG u približavanju NATO-u, kao i da se saradnja svodi na sposobnosti Jerusalima da modifikuje rusku opremu, što ne odgovara istini.
       Potpisivanje vojnog ugovora sa Izraelom SCG ne sprečava da takve ugovore potpiše i sa SAD i bilo kojom drugom državom. U tekstu se ne navodi ni da je korist vojne saradnje srpska ekonomija već počela da oseća. Fabrika “Milan Blagojević” iz Lučana ugovorila je posao vredan nekoliko miliona dolara za potrebe izraelske vojne industrije, a saradnja bi mogla da pokrene i proizvodnju u fabrici oružja u Kragujevcu i fabrici aviona u Pančevu.
      
       DAVID LEVI
       Jerusalim, Izrael


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu