Prijatelji i saradnici ove institucije kuvaju, ukratko rečeno. Kuvar, odnosno kuvari mogu da budu na primer umetnici čija je izložba aktuelna u tom prostoru u tom trenutku, može da bude bend koji nastupa uskoro, pa koristi ovo kuvanje kao promociju koncerta, didžejevi isto tako, a onda i razne prijateljske organizacije iz oblasti kulture ili medija, poneki restoran koji želi da se pokaže u ovom nepretencioznom, niskobudžetnom kontekstu.
Kuvari imaju relativno limitirane uslove, dakle, treba na licu mesta naočigled svih da naprave nešto zgodno i ukusno na dva šporeta za nekoliko desetina ljudi. Nije ni to baš lako.
Fino ispadne taj ranovečernji provod ponedeljkom, skupi se tu pristojan svet, a često se amatersko igranje restorana pretvori u pravu feštu. Umalo da zaboravim bitan podatak, hrana se dobija u zamenu za bonove koji koštaju 100 ili 150 din.
I sama sam u okviru neke akcije tu kuvala, bilo nas je milion kuvara, pa se čekao red na slobodnu ringlu. Tako se nekako pogodilo da sam poslednja spremala svoju čuvenu brzu pastu i dok je voda provrila, pasta se skuvala na jedva funkcionalnom šporetu, u „publici“ su ostali uglavnom moji drugari kojima sam obećala klopu.
Svi su se oni izređali i na samom kraju dolazi jedna gospođa i drhtavo mi daje svoj bon. Ispostavilo se da za nju nije ostalo dovoljno ni za celu porciju i tek nakon što sam podigla pogled shvatam da joj skoro suze idu na oči što za svojih 100 dinara neće dobiti dovoljno hrane.
Ona je gladna i potrošila je verovatno budžet za nekoliko dana na tu moju poluporciju. Osvrnem se oko sebe i vidim da ih ima još. Oni nisu došli da se zezaju sa svojim drugarima sa žurke i nisu došli da popiju pićence ponedeljkom. Oni nemaju kud. To su beskućnici i ljudi na ivici opstanka. Oni se drže taman toliko dostojanstveno da ne kopaju po kontejnerima nego dolaze u kulturni centar da jedu. Sudeći po njihovom držanju i stilu, to nisu ludaci, to mora da je neki pošten i obrazovan svet koji je zbrisan ovim novim vremenima. NJihov provod ponedeljkom ima drugu dimenziju.
Da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.
Pretplata
Već imate nalog? Ulogujte se