Arhiva

Bez njih u 2014.

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00
Bez njih u 2014.
Tek kada napravimo ovaj spisak, koji je mnogo duži, naravno, podsetimo se na one koje smo izgubili u 2013. a da smo to već i zaboravili. I zato je ovaj pregled još jedan pokušaj da se oprostimo od njih.



Slobodan Rakitić (73), pesnik, predsednik Udruženja književnika Srbije, jedan od vođa demokratske opozicije u Srbiji tokom devedesetih. Dobitnik je nagrada Milan Rakić, Isidora Sekulić, Desanka Maksimović... U prvom višestranačkom sazivu srpskog parlamenta 1991. i 1992. godine bio je predsednik tada najveće opozicione poslaničke grupe, Srpskog pokreta obnove. (1)

Zoran Žižić (62), nekadašnji premijer Savezne Republike Jugoslavije koji je podneo ostavku zbog izručenja Slobodana Miloševića Haškom tribunalu. Bio je i predsednik Demokratske stranke jedinstva Crne Gore. (2)

Serđ Nikolajesku (83), najveći rumunski reditelj, glumac i političar, žestoki protivnik bivšeg rumunskog diktatora Nikolae Čaušeskua. Režirao je 50 filmova, a kada je zbačen Čaušesku, prihvatio je da bude član Saveta fronta za nacionalni spas, iako su neki tvrdili da je sarađivao sa tajnom službom. (3)

Miodrag Mališa Marović (83), novinar i pisac, dopisnik Tanjuga i Politike iz Moskve, koji je svoj radni vek završio kao urednik NIN-a. Dobitnik je nagrade za novinarstvo Svetozar Marković, objavio je 12 publicističkih knjiga. Od 1978. godine živeo je u Herceg Novom i bio je jedan od osnivača Socijalističke demokratske partije Crne Gore. (4)

Ostoja Balkanski (76), vajar i portretista, koji je ostao upamćen po izvanrednim reljefima-portretima slavnih Srba, od Nemanje do današnjih dana. Portretisao je cara Haila Selasija, Nehrua, Suharta, Makariosa, Sadata, Indiru Gandi, Gadafija, Nasera...U Mueju Prvog srpskog ustanka u Orašcu, u stalnoj postavci nalazi se deset njegovih reljefa portreta znamenitih ustanika.

Krsto Papić (80), filmski reditelj iz Zagreba koji je ostao upamćen po filmu Lisice za koji je dobio Zlatnu arenu u Puli 1969. Bio je jedan od najznačajnijih predstavnika novog hrvatskog autorskog filma. Svoj poslednji film Cvetni trg snimio je 2012. godine i dobio nagradu na 36. festivalu u Montrealu. Nije dočekao zagrebačku premijeru. (5)

Borislav Milošević (77), bivši jugoslovenski ambasador u Alžiru i Rusiji, poznatiji kao stariji brat nekadašnjeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića. U svojoj dugoj diplomatsko-političkoj karijeri bio je prevodilac Josipu Brozu Titu tokom osetljivih razgovora sa Brežnjevim u četiri oka. Posle 2000. godine ostao je sa ženom i sinom da živi u Moskvi, gde je bio veoma uticajan analitičar događaja u Srbiji. Sahranjen je na seoskom groblju u LJevorečkim Tuzima kod Kolašina. (6)



Josif Tatić (67), glumac Jugoslovenskodg dramskog pozorišta, koji je igrao u stotinak filmova i serija, a ostaće upamćen po ulogama u drami Šovinistička farsa, u seriji Grlom u jagode... Bio je član Jugoslovenskog dramskog pozorišta, a igrao je i u Zvezdara teatru, u Narodnom pozorištu i u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu. (7)

Miloje Mića Orlović (79), najslavnije televizijsko lice, voditelj prvog Dnevnika u istoriji Televizije Beograd 1958. godine. Bio je sportski novinar, autor brojnih reportaža, voditelj kvizova i popularnih šou programa nekadašnje Jugoslovenske radio televizije. Za svoj rad, dobio je Nacionalnu penziju.

Dinko Tucaković (53), filmski reditelj i kritičar, autor filmova Država mrtvih, Šest dana juna. Doktor Rej i đavoli... Napisao je nekoliko filmskih knjiga. Bio je programski direktor Jugoslovenske kinoteke i predsedavajući Saveta Festa.

Tatjana Petrović (46), novinarka, gradska sekretarka za kulturu i urednica onlajn izdanja Politike. Bila je urednica izdavačke kuće Samizdat B92.

Desa Trevisan (89), više od 40 godina dopisnica londonskog Tajmsa za istočnu i srednju Evropu, čiji su se pronicljivi izveštaji uvažavali. Režim Slobodana Miloševića joj je oduzeo akreditaciju i ona se 1993. godine sklonila u London. Posle bombardovanja Srbije 1999. godine otišla je iz Londona jer nije mogla da oprosti Englezima ulogu u NATO bombardovanju, i trajno se nastanila u Crnoj Gori.



Ugo Rafael Čavez Frijas (58), predsednik Venecuele. Kao mlad oficir specijalnih snaga, pokazao je interesovanje za knjige i ideologe socijalizma i komunizma Marksa, Lenjina, Mao Cedunga, divio se venecuelanskim revolucionarima Ezekijelu Zamori i Simonu Bolivaru, kao i Če Gevari. Oni su imali presudan uticaj za formiranje njegovih političkih ubeđenja. Sa nekoliko manjih stranaka osnovao je političku partiju Pokret za petu republiku, a šest godina kasnije, 1998. na izborima prvi put postao predsednik Venecuele. Pobeđivao je i na svim sledećim izborima. Iako teško bolestan, pobedio je i na izborima 2012. ali taj mandat do smrti nije zvanično preuzeo. (8)

Milica Lučić Čavić (75), novinarka Televizije Beograd, predsednica Nezavisnog udruženja novinara Srbije, dopisnica Radija Slobodna Evropa. Pred smrt, dobila je nagradu Vitez poziva. (9)

Boris Berezovski (67), ruski tajkun koji je imao bitnu ulogu u dolasku na vlast Borisa Jeljcina. U Moskvi je kao žestok Putinov protivnik, u odsustvu, osuđen na 19 godina zatvora zbog prevare, pranja novca i pokušaja nasilnog preuzimanja vlasti. Bogatstvo je počeo da stiče tokom raspada
SSSR-a, tako da je brzo postao prvi milijarder u postsovjetskoj Rusiji. Bio je 104. na listi svetskih milijardera. Živeo je u Londonu. (10)

Boris Strel (53), legendarni jugoslovenski skijaš, Slovenac koji je 1977. bio evropski juniorski šampion u veleslalomu. (11)

Rodžer Ebert (71), najuticajniji filmski kritičar, prvi u toj profesiji koji je 1975. godine dobio Pulicerovu nagradu. (12)

Bigas Luna (68), španski reditelj koji je sa filmom Šunka, šunka osvojio Srebrnog lava na filmskom festivalu u Veneciji. (13)

Veljko Despotović (83), jedan od najuspešnijih filmskih i televizijskih scenografa koji je radio filmove Skupljači perja, Ko to tamo peva, Tito i ja... kao i seriju Otpisani.

Margaret Tačer (88), prva premijerka u istoriji Velike Britanije, koja je na tom mestu provela tri mandata. NJenu vladavinu karakterisali su apsolutizam, nacionalizam, distanciranost prema EU i bliskost sa predsednikom SAD Ronaldom Reganom. Zvali su je Čelična ledi. Bojeći se buduće prevlasti u Evropi, bila je žestoka protivnica ujedinjenja dve Nemačke, čime je izazvala gnev nemačkog kancelara Helmuta Kola. NJene ekonomske mere su bile nepopularne među sunarodnicima, ali je umela na drugi način da ih pridobije, kao što je bio kratak, krvavi i kontroverzni rat sa Argentinom oko Foklandskih ostrva 1982. što joj je omogućilo novi izbor. (14)

Đulio Andreoti (84), jedan od najistaknutijih italijanskih političara koji je sedam puta bio predsednik vlade, više puta ministar, doživotni senator. Upućeni su tvrdili da je Mario Puzo, pišući Kuma, za lik Don Lučija Lukezija bio inspirisan likom Andreotija. (15)

Nikola Majdak (86), snimatelj dokumentarnih i igranih filmova, autor prvih crtanih filmova u Srbiji, profesor i šef Katedre za filmsku i tv kameru na FDU. (16)

Otavio Misoni (92), slavni modni kreator i bivši šampion u atletici, osnivač čuvenog modnog brenda Misoni, inače rođen u Dubrovniku. (17)

Aleksej Balabanov (54), ruski reditelj koji je stekao slavu svojim filmovima koji su oslikavali postsovjetsko društvo. NJegovim filmom Morfijum otvoren je Fest 2010. (18)

Rej Manzarek (74), osnivač i klavijaturista grupe Dors koja je bila jedna od najuticajnijih u modernoj muzici šezdesetih godina. Zajedno sa njim u grupi je do smrti 1971. bio slavni pesnik i muzičar DŽim Morison. (19)
Don Andrea Galo (85), poglavar crkvene opštine Svetog Benedikta u Đenovi, koga su nazivali komunističkim sveštenikom. U svojoj crkvi je sa vernicima pevao Bandijera rosa, borac za prava pripadnika LGBT. A kada je umro venecuelanski levičarski nastrojen predsednika Hugo Čavez, don Andrea Galo je održao misu zadušnicu.



Jelena Genčić (77), proslavljeni teniski trener, žena koja je prva prepoznala talenat Monike Seleš, Gorana Ivaniševića, Novaka Đokovića, državna reprezentativka u rukometu. (20)

Ratko Buturović Bata Kankan (59), predsednik FK Vojvodina, najživopisnija ličnost domaćeg fudbala, kontroverzni biznismen na čijoj sahrani je plakao crnogorski premijer Milo Đukanović.

Ester Vilijams (92), jedna od najvećih holivudskih glumica četrdesetih i pedesetih godina prošlog veka koja je postala slavna posle filma Bal na vodi. (21)

Vladimir Jevtović (66), glumac, direktor Jugoslovenskog dramskog pozorišta, profesor glume na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

DŽejms Gandolfini (52), holivudski glumac, vlasnik tri Emija i dva Zlatna globusa, koga će publika pamtiti najviše po ulozi Tonija Soprana u seriji Sopranovi. (22)

Željko Malnar (69), novinar, istraživač, televizijski avanturista bez premca koji je obilazio svet snimajući dokumentarce, ostavio ih je sedamdesetak koji su mu doneli brojna priznanja.

Milorad Unković (68), nekadašnji gradonačelnik Beograda, ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom SRJ, profesor na više univerziteta.

Miladin Kovačević Jakov Jaša Grobarov (75), pesnik, pisac, poslednji kafanski pustolov Beograda. Za sobom je ostavio sjajnu poeziju, ali i neprevaziđene anegdote o ludovanju pri višku maligana.

Dragan Babić (77), novinar, autor nekih od najboljih emisija u istoriji TV Beograd kao što su bili Dvogled za decu ili Kino oko, To sam ja, Kraj epohe...

Milorad Mišković (85), najveći baletski umetnik nekadašnje Jugoslavije koji je otišao iz beogradskog Narodnog pozorišta i napravio uspešnu međunarodnu karijeru. U Parizu je imao svoju trupu, a veoma lako je klasični balet zamenio savremenim. (23)

Dejan Kosanović (83), istoričar filma koji je doktorirao sa temom Počeci kinematografije na tlu Jugoslavije 1886-1918. Objavio je dragocene knjige iz istorije filma, bio je profesor na Fakultetu dramskih umetnosti. (24)

Slavomir Mrožek (83), najizvođeniji i najprevođeniji poljski prozni i dramski pisac. Svetsku slavu donela mu je drama Tango iz 1964. godine. Kao emigrant je živeo u Italiji, Francuskoj, Americi, Meksiku i opet Francuskoj, da bi se u Poljsku vratio 1996. godine. (25)

Mirko Kovač (75), pisac, scenarista, koji je početkom devedesetih bio prinuđen da pobegne iz Beograda. Nastavio je da živi i radi u Rovinju, gde je umro i sahranjen. Za roman Vrata od utrobe dobio je 1979. godine NIN-ovu nagradu. (26)

Andrej Mitrović (76), istoričar, profesor, osnivač Katedre za opštu savremenu istoriju 1987. godine na Filozofskom fakultetu u Beogradu, autor brojnih knjiga, od kojih je prva, Vreme netrpeljivih, odredila njegov profesionalni život.

Jovan Ristić (74), reditelj koji je na TV Beograd režirao 2.500 emisija, među kojima su uspešni bili šou programi Sedmorice mladih, dva filma, pedesetak pozorišnih predstava. Režirao je 3.000 raznih manifestacija, među kojima je bilo osam sletova za proslavu rođendana Josipa Broza Tita.

Jovan Jovičić (87), slavni gitarista, kompozitor i doktor fizike. Komponovao je i izvodio muziku za 68 drama i 40 filmova.



Jovanka Broz (89), udovica doživotnog predsednika SFRJ Josipa Broza Tita koja je posle smrti svog muža živela u izolaciji koju joj je nametnula tadašnja vlast. Nisu prema njoj bile mnogo bolje ni potonje, demokratske vlasti. Uz najviše državne i vojne počasti sahranjena je, po svojoj želji, pored svog supruga u Kući cveća.

Dolores Lambaša (32), po mišljenju mnogih najlepša hrvatska glumica koja je stradala u saobraćajnoj nesreći. Javnost je svojevremeno više zanimala njena romansa sa Josipom Radeljakom, hrvatskim biznismenom koji je najpoznatiji po svojoj prvoj supruzi, glumici Bebi Lončar.

Denis Farina (70), američki glumac koji je celog života bio uzorni policajac. Najpre je 18 godina radio u čikaškoj policiji, a onda je glumio policajce u tv serijama Kriminalističke priče i Zakon i red. (27)

Lu Rid (71), američki rok muzičar, gitarista i tekstopisac, bio je jedan od osnivača grupe Velvet andergraund koja je trajala do 1973. godine, a potom je nastavio solo karijeru. (28)



Aleksandar Saša Tijanić (64), novinar, kolumnista, pokretač dnevnog lista Građanin koji je brzo propao, ministar informisanja u vreme vlasti Slobodana Miloševića, savetnik predsednika SRJ Vojislava Koštunice za medije, generalni direktor TV Beograd. (29)

Dragomir Čumić - Drago Čuma (76) filmski i televizijski glumac koji je ostvario brojne uloge u filmovima i televizijskim serijama. Karijeru je započeo u filmu San Puriše Đorđevića, a najuspešniji je bio u komičnim ulogama nespretnjakovića i gubitnika. (30)

Tadeuš Mazovjecki (86), prvi nekomunistički premijer u centralnoj i istočnoj Evropi posle Drugog svetskog rata. Poreklom iz plemićke porodice, postao je predsednik vlade Poljske 1989. (31)

Doris Lesing (95), britanska književnica, dobitnica Nobelove nagrade za književnost 2007. godine, kao jedanaesta žena ovenčana ovim priznanjem. Napisala je više od 50 romana sa raznovrsnom tematikom.

LJerka Draženović (79), filmska i televizijska glumica, novinarka i voditeljka. Bila je jedan od najpopularnijih glasova radija Studio B, radila je na Radiju i TV Beograd, na Jutelu i programu UN za pomoć izbeglicama. Ostaće upamćena kao prva Olga u popularnoj tv seriji Pozorište u kući.



Nelson Mandela (96), ikona borbe protiv aparthejda u Južnoj Africi, jedna od najuticajnijih političkih ličnosti 20. veka. Vlasti u JAR su ga 1964. godine osudile na doživotnu robiju, a pušten je posle 27 godina. Bio je prvi demokratski izabrani predsednik JAR 1994. (32)

Jovo Kapičić (95), narodni heroj, general Udbe, pomoćnik ministra unutrašnjih poslova FNRJ, ambasador. Nakon Rezolucije Informbiroa, kao zamenik Aleksandra Rankovića, bio je na komandnim dužnostima na kojima se bavio Golim otokom. Bivši golootočani, poput Vlade Dapčevića, svedočili su o njegovoj negativnoj ulozi u tom periodu.

Piter OTul (82), britanski glumac, poreklom Irac, ostao je najpoznatiji po ulozi u filmu Lorens od Arabije. Osam puta je bio nominovan za Oskara, ali ga nije dobio, da bi 2003. bio nagrađen počasnim Oskarom za celokupnu karijeru. (33)

Ružica Sokić (79), pozorišna, filmska i televizijska glumica koja se proslavila u komadima Aleksandra Popovića i Brane Crnčevića. Za ulogu u filmu Žuta osvojila je 1973. Zlatnu arenu u Puli. Dobričin prsten je dobila 2011. (34)

Mihail Kalašnjikov (95), izumitelj najpoznatije automatske puške AK-47 koja je nazvana njegovim prezimenom i od 1947. godine kada je nastala, proizvedena je u 70 miliona primeraka. Kalašnjikov je jedina osoba koja je istovremeno odlikovana priznanjem Heroj Rusije i dva puta priznanjem Heroj socijalističkog rada. (35)