Arhiva

Exit

Jovan Ćirilov | 20. septembar 2023 | 01:00
Exit


Danas u Evropi i svetu postoje na stotine festivala sa ictim ili sličnim ambicijama da budu festival mladih za mlade, ali među mladima sveta nemaju internacionalni odjek i programsku doslednost jednog Exita. Pretpostavljam da je i između 600 muzičkih eksperata iz celog sveta bilo dosta mladih koji su iz ličnog iskustva ili preko pouzdanih informacija prepoznali markantnu orijentaciju ovog festivala savremene muzike za mlade.

Nikada se nisam raspitao kako je ovaj naš novosadski festival dobio ime. Mene reč exit acocira, a na šta bi drugo asocirala jednog pozorišnika, nego na termin koji se nalazi na svakoj drugoj stranici Šekspirovih i inih renesansnih engleskih drama. Prvi put se pojavljuje 1538. g. u drami DŽona Bejla. Međutim, tragajući ovim povodom za poreklom naziva Egzit, pronašao sam da je nastao kao produkt studentskih protesta u Novom Sadu, njihov prevratnički izlazak, egzit (otuda ime) iz decet godina društvenog diktatorskog bezumlja.

Exit je treće lice jednine latinskog glagola exeo, exii, exitus, exire, izaći To je uobičajeni međunarodni termin kada autor jedno dramsko lice izvodi sa pozornice. Naići ćete i na oblik u trećem licu množine exeunt, a to znači da sa scene izlazi više od jednog lica. Neobično je da se ovaj ređi oblik u množini pojavio pre ovog u jednini 1485. godine u dramama pisca i diplomate ser Kenelma Digbija (1603-1665), mlađeg Šekspirovog savremenika, Dekartovog poznanika u vreme izgnanstva u Parizu.