Arhiva

Digitalni Hitler

Vesna Knežević Ćosić | 20. septembar 2023 | 01:00
Digitalni Hitler


Iako je u Nemačkoj od 1945. godine do danas cenzurisano publikovanje knjige Adolfa Hitlera Majn kampf odlukom Bavarske, koja je postala vlasnik kopirajta na osnovu firerovog poslednjeg prijavljenog boravišta u Minhenu, zabrana nikada nije važila za engleska izdanja, jer su izdavačka prava SAD i Velika Britanija kupile još pre 45. godine.

Stoga je ogroman digitalni uspeh Hitlerove Moje borbe na engleskom jeziku iznenadio i onlajn trgovce, koji jedva čekaju 2015. godinu, kada ističu bavarska autorska prava za nemačka izdanja. Da su Nemci pametni, tada bi na raspolaganje stavili i jedno digitalno izdanje ovog dela, kaže Richard Wetzel, naučni saradnik Nemačkog istorijskog instituta u Vašingtonu, koji smatra da je od cenzure bolje izdanje s komentarima stručnjaka.

Međutim, da li će 2015. nemački Majn kampf nacifran komentarima da izroni iz bunkera i dalje je neizvesno, iako je u poslednje dve godine za taj posao potrošeno više od pola miliona evra državnog novca. Bavarska vlada je, naime, sufinansirala Institut za savremenu istoriju iz Minhena da obavi taj zadatak, ali se sredinom decembra 2013. predomislila i povukla odluku o izdavanju Moje borbe 2015. U obrazloženju je predsednik bavarske vlade Horst Seehofer rekao da nema problema s naučnim suočavanjem, ali ima problema s činjenicom da bi vlada bila ta koja bi rasparčavala ozloglašenu Hitlerovu knjigu. To je toliko razjarilo bavarski parlament (koji je odobrio publikovanje), da je povlačenje odluke okarakterisao kao bezobrazluk i korak nazad.

I dok se Nemci svađaju oko firerovog nasleđa, Hitlerova Moja borba u elektronskom izdanju, na engleskom, može legalno da se kupi na Amazon.com za 73 centa, preuzeta sa iTunes košta 2,20 evra, a dvadesetak veb-sajtova nudi i besplatno skidanje. Krajem prošle godine i početkom ove, digitalni Majn kampf, proglašen je za bestseler, ocenjen sa 3,8 zvezdice od mogućih pet i zapljusnut stotinama hvalospevnih komentara, u kojima se uzdiže prevod, ali i otvoreno osporava masovno ubijanje u konclogorima. Međutim, e-trgovina kada je Hitlerova propagandna knjiga u pitanju, nedostupna je kupcima s nemačkom adresom, koji ne mogu ni da je daunloduju, ni poruče preko Kindle eReader-a, odnosno britanskog, ili engleskog Amazona.

Današnji interes za digitalnim izdanjem knjige Majn kampf najčešće se tumači da je ljudima pre elektronskog izdanja bilo neprijatno da je kupe, drže na polici i čitaju u metrou, a da sada mogu da je čitaju inkognito, sakrivenu u e-čitaču, pa otud i neviđena navala.
Razlog za ogromnom digitalnom potražnjom Hitlerove knjige Gerhard Weinberg, penzionisani profesor Univerziteta Severna Karolina, koji je 38. pobegao iz nacističke Nemačke, vidi u radoznalosti: Za nove generacije Hitler je figura iz prošlosti, o kojoj su mnogo slušali, a sada putem interneta za malo para mogu da pročitaju šta je napisao. Kao drugi razlog on za DW navodi da neki ljudi i dalje misle kako je Hitler u mnogim stvarima imao pravo i objašnjava da čak i ako postoji zabrinutost od ponovnog oživljavanja nacističke ideologije, zabrana na internetu nije rešenje.
S druge strane, govor mržnje se na internetu definiše kao svaki oblik izražavanja koji podstiče, promoviše ili opravdava netoleranciju, diskriminaciju i neprijateljstvo prema pripadniku druge rase, nacionalnosti, veroispovesti, pola, seksualne orijentacije, porekla i ostalih ličnih svojstava pojedinca ili grupe i kao takav sankcioniše, suzbija i zabranjuje. Pa kako to onda ne važi i za Hitlerov Majn kampf?