Arhiva

Mali dodir ljudskosti

Milan Vukelić | 20. septembar 2023 | 01:00
Mali dodir ljudskosti


Grupa Deep Purple nikad nije u potpunosti bila deo muzičke elite Velike Britanije iz šezdesetih, među kojima su divovi The Who, Pink Flojd ili Led Cepelin, ali dali su istoriji muzike svoj neskroman doprinos koji im je obezbedio večnu slavu. Vidi se to i po izuzetnoj upornosti njihovih najodanijih fanova, a ne samo po broju puta koje je neki klinac koji tek uči da nabada gitaru skinuo rif za Smoke on the Water.

Primera radi, samo u Beogradu svirali su četiri puta do sada, od kojih je prvi bio u hali Pionir, davne 1975. godine. Postavu su tada činili gitarista Riči Blekmur i pevač Dejvid Kaverdejl. Sada su nam bili u pohode u Kombank areni, gde su nastupili u okviru svoje svetske turneje Now What?!, koja nosi ime novog albuma.

Ovaj bend je imao uvek nekog keca u rukavu kojim su iznenađivali i publiku i kritiku, ali mnoge je ova ploča zatekla, pa je na uticajnom muzičkom sajtu Allmusic dobio gizdave četiri zvezdice. Nije to mala stvar za bend koji je već pobrao svu slavu koju može da dobije, ali kome je možda stalo i da dopre do nove publike.

Zato je dobro što su na aktuelnoj turneji osim megahitova Black Night, Hush, Burn, Highway Star, The Mule, Hard Loving Man i neizbežne Smoke on the Water i nove pesme. Ovo je bend koji ima šta još da kaže, a novi album to dokazuje na izuzetno ubedljiv način. Ploču otvara samoobjašnjavajuća A Simple Song, koja zvuči kao Deep Purple biser s kraja šezdesetih, da bi zatim počela vožnja kroz istoriju benda ali i dobrog dela pop muzike. Weirdistan i Hell to Pay klasične su rok pesme u najbazičnijem smislu reči, ali prave razmere neslućene moći koju ovaj bend ima u rukama vide se tek u zatvarajućoj pesmi Vincent Price.

Ova oda legendarnom američkom glumcu prava je prog-rok metal opera koja se sluša onako kako se gledaju holivudski blok-basteri - otvorenih usta, ali i otvorenog srca. Neke stvari jednostavno ne bi trebalo da se menjaju, i to je karta na koju igraju Deep Purple. Na stranu novi album, ali neizmeran je uticaj koji su Deep Purple izvršili na čitav niz veoma bitnih grupa. NJih kao važne uticaje navode Iron Maiden, Metallica, Queen, Motorhead, Bon Jovi, Aerosmith, Guns n Roses...



Bend u manje-više istoj postavi svira nekoliko decenija, a tu su osim legendarnog pevača Jana Gilana još bubnjar Jan Pejs, gitarista Stiv Mors i klavijaturista Don Ejri. Ejri od 2002. godine zamenjuje nedavno preminulog DŽona Lorda, kome su na novom albumu posvećene dve pesme - Uncommon Man i Above Beyond. I dalje osećamo da je on deo naše familije, izjavio je Gilan uoči koncerta u Beogradu. Taj mali dodir ljudskosti uvek je bio nešto što je krasilo Deep Purple, a to je osetila i publika u Beogradu, gradu u koji se uvek rado vraćaju.