Arhiva

Rekordni selfi

Viktor Vilotijević | 20. septembar 2023 | 01:00
Rekordni selfi


Postoji opcija broj jedan - da 12 godina ropstva dobije Oskara za najbolji film ili opcija broj dva - da ste svi rasisti, rekla je voditeljka i komičarka Elen Dedženeris na početku ceremonije dodele 86. Oskara, koju je 2. marta vodila drugi put u karijeri. Neposredno pre dodele samih nagrada na crvenom tepihu smo imali priliku da vidimo dosta svedenije i bolje odevene glumice nego prethodnih nekoliko godina, a od boja toaleta koje su dominirale među damama su se izdvojile crna i metalik srebrna. Na listi najbolje odevenih našle su se Šarliz Teron, Sandra Bulok, Naomi Vots, Kejt Hadson, Kejt Blanšet i Lupita Nijongo. Kada je muška moda u pitanju, najzad se moglo konstatovati odstupanje od klišea jer je dobar deo muške populacije bio u belim smokinzima, a pevač Farel Vilijams se pojavio u crnim bermudama i sakou.

Dodela nagrada kao takva nije donela previše iznenađenja. Podela glasova između Kuaronove Gravitacije i Stiv Mekvinovih 12 godina ropstva odigrala se očekivano, te je prvi nagrađen sa najviše Oskara (sedam, uključujući i za režiju), a drugopomenuti za najbolji film. Precenjena Američka prevara Dejvida O Rasela se pridružila filmovima kao što su Bande NJujorka i Čovek zvani hrabrost kao jedan od tri filma tokom poslednjih 20 godina koji je imao 10 nominacija i nije osvojio ništa. Ispostavilo se da je ponovni pad na kolena DŽenifer Lorens, ovog puta na crvenom tepihu, izazvao više pažnje nego bilo šta drugo vezano za taj film.



Članovi Akademije su najzad odlučili da nagrade Spajka DŽonsa u kategoriji za najbolji originalni scenario za film Ona, što je označilo njegovu prvu pobedu u karijeri. Za sporednu žensku uloga nagrađena je Lupita Nijongo (12 godina ropstva), za koju se očigledno najviše lobiralo poslednjih nekolio meseci jer je jasno da je njena izvedba bila najslabija, ali ujedno i najnagrađivanija, u toku ove sezone nagrada. Deo večeri koji je u medijima privukao najviše pažnje bio je kada je voditeljka napravila čuveni selfi na kom su se našli i DŽared Leto, DŽenifer Lorens, DŽulija Roberts, Meril Strip, Bred Pit, Bredli Kuper, Anđelina DŽoli i Kevin Spejsi, a koji je u toku prvih sat vremena dobio 1,7 miliona retvitova na čuvenoj društvenoj mreži Tviter, što je oborilo rekord koji je držao tvit predsednika Baraka Obame po reizboru za predsednika sa 778.000 retvitova. Voditeljka se u toku večeri našalila i na račun svoje seksualne orijentacije, te je pomenula kako je glumac DŽona Hil u Vuku sa Volstrita pokazao svima nešto što ona već duže vreme nije videla uživo.
Premda je dodela privukla više gledalaca i bolje rejtinge nego prošle godine, voditeljski posao Dedženerisove naišao je na poprilično mlake reakcije. S druge strane, čini se da je ove godine zabeležen najagresivniji product placement u istoriji Oskara - promocija novog Samsung Galaxy S5.