Arhiva

Morska raža i Tesla

Dragan Jovanović | 20. septembar 2023 | 01:00
Morska raža i Tesla


Počelo je to pre prošlonedeljne masovne histerije u beogradskoj Areni. U nekoj sali na jugu Srbije Dačić je galamio kako je bio najbolji student u istoriji Beogradskog univerziteta!!?? Dobro, pomislim, dečko lupio, pa ostao živ! Kad, u nedelju, bajo, srpski Napoleon iz Žitorađe, sa svojom koalicionom svitom, nastavlja da baroniše i u Areni! I još kažu da Arena nikad nije bila punija!? Da li je, bre, neko od njih bio na koncertima Dilana, Kleptona, Stinga!? Ali, da se razumemo: odgledao sam tu Dačićevu dvočasovnu urnebesnu burlesku, i, uživao sam, bajo, kao da, u Zvezdara teatru, gledam Larija Tompsona .

Nego, koristeći predizbornu halabuku, patrijarh Irinej navatao Zoranu Mihajlović i Sinišu Malog da mu potpišu pa da mazne Teslinu urnu iz beogradskog muzeja. I, čuj, potpisao mu Siniša Mali, privremeni kolektivni gradonačelnik i čuvena ministarka Zorana. Hoću reći, taj sporazum o otimanju Tesline urne trebalo je, u ime Crkve, da potpiše Pahomije! On, po rangu, ide uz Sinišu Malog i Zoranu. Bajdvej, pita li se tu nešto Akademija, Univerzitet, taj Tesla nije, ipak, neki mirotočivi vladika.

Na stranu to što Tesla nije bio nikakav hrišćanin. Koketirao je sa budizmom po njujorškim salonima pred dokonim bogatim damama, a u svojem tajnom dnevniku pisao je kako je razgovarao i sa Luciferom i da je od njega i dobijao ideje za naučna otkrića. I, zaista, nije li u samom imenu Lucifera zapisano svetlo, struja? Teslina struja.

K. G. Jung, moj guru iz Švice me, pak, zaluđuje: Znaš li, moj dečače, da morska raža koja svojom strujom omamljuje, ubija plen, ima strukturu mesnog tkiva koja je slična Teslinim transformatorima!? Elem, ako je bog stvorio ražu, a Tesla struju, onda između boga i čoveka ne postoji nikakva razlika! Ili se to Crkva sprema da Teslu proglasi za bogočoveka.

U taj čas, pišti mi morbidni. Žika Trafika mi iz Bele Palanke javlja da, gore, u Prestonici, nisu zadovoljni kako u mom Namćoru spominjem Vučića, pa samo čekaju da prođu izbori da se sa mnom obračunaju. Trrrt! Ne prođe mnogo kad opet zvoni stabilni telefon i javlja se Bilja. Neko iz Vučićevog štaba hoće anonimno da je anketira. Ona im je ljubazno rekla da ne želi da se anonimno anketira i da zaborave ovaj broj. Nije im rekla da će se pojaviti u ovoj kolumni.

Tu se i moja Crna upliće: A što ne odnesu Teslinu urnu na Avalu? Što je ne polože u Meštrovićevom hramu, jer petljao je Tesla i sa masonima? Mada je za Teslu najbolje mesto u tvom Vidovu, u hramu pored boga Vida. Tim pre što je prva hidrocentrala u Kraljevini Jugoslaviji, po Teslinoj želji, bila, ovde, u Mokri pod Suvom planinom... Ali, nemoj to javno da pričaš da ne ispadne da lupetaš kao Dačić na mitingu!