Arhiva

Tomo, glasaj za Borisa!

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

U prilogu televizijske produkcije “Mreže”, novinar Slavoljub Đukić savetovao je Tomislava Nikolića da, za opšte i svoje dobro, glasa za Borisa Tadića. Pitali smo ga zašto:

- Gledam Tadićev susret sa građanima koji stoje u dugom redu ispred nemačke i grčke ambasade. U uobičajenom izbornom maniru, Tadić im obećava da će “sve učiniti’, ako bude izabran za predsednika da Srbija dobije dostojanstvenije mesto u svetu. A onda neočekivano dodaje da će, eto, nastojati da i njegov predsednički konkurent dobije vizu. Dosetka jeste, ali u njoj ima gorke istine. Ako Nikolić bude izabran, dobićemo predsednika koji će imati ozbiljnih problema da bude gost u nekoj evropskoj prestonici.

U isto vreme Nikolić već slavi pobedu. Bojim se da nije svestan šta ga čeka kao eventualnog pobednika. I njega i sve nas. Pucaće nam glava s obzirom na položaj Srbije u svetu i, više od toga, imajući na umu kakav glas Nikolić i radikali uživaju na Zapadu. U tom slučaju, sav bi se bes sručio na radikale koji bi doživeli sudbinu socijalista. Zato mislim da je za radikale idealan status ljuo. Poraz, a ne pobeda, za njih je najbolje rešenje.

U politici se ne sme propustiti šansa, ali je od toga gore srljati u neizvesnost, precenjivati svoje mogućnosti i ne držati pod kontrolom sopstvene ambicije. Tu cenu su skupo platili mnogi srpski političari na čelu sa Miloševićem. I to je razlog da krajnje dobronamerno predložim Tomislavu Nikoliću i radikalima da glasaju za Borisa Tadića, iako ovaj savet neće prihvatiti, smatraće ga neprijateljskim, a možda će me i ludim proglasiti.

D. P.