Arhiva

Policija bez političara

Slobodan Ikonić | 20. septembar 2023 | 01:00
Policija bez političara


Policijska služba treba da bude odgovorna izabranim institucijama, a ne podređena kontroli političkih predstavnika. Uloga ministra unutrašnjih poslova je da određuje prioritete i politiku rada policije, te da obezbedi sredstva za njihovu realizaciju. Sve ono što se direktno tiče rada policije odgovornosti su direktora policije na čiji izbor ne treba da utiču političari, smatra Đorđević.

S tim u vezi je i problem kadrova što se ogleda, kako kaže Đorđević, u nepostojanju jasnog sistema zapošljavanja, napredovanja i usavršavanja u MUP-u. Potrebno je razviti mehanizme internog i spoljnog oglašavanja slobodnih radnih mesta, te definisati tačne pokazatelje na osnovu kojih se procenjuje rad policajaca i načini kontrole prilikom selekcije kadrova u MUP-u. Đorđević posebno ističe da bi kriterijumi za napredovanje u policijskoj službi, naročito za visoke pozicije, trebalo da budu javni.

Poseban značaj ima delotvoran i nezavisan sistem unutrašnje kontrole, a po rečima Đorđevića za to je neophodno zakonski urediti ovlašćenja i razgraničiti nadležnosti u radu različitih jedinica koje obavljaju zadatke kontrole, što podrazumeva izmenu Zakona o policiji. To znači da bi Sektor unutrašnje kontrole policije trebalo da o svom radu direktno izveštava Narodnu skupštinu i nadležni odbor za unutrašnje poslove, kome bi trebalo da bude i odgovoran.

Efikasnost i delotvornost policije Đorđević vidi u njenoj decentralizaciji i radu u lokalnoj zajednici. To podrazumeva veće odlučivanje na lokalnom nivou u vezi s problemima kriminaliteta koji pogađaju lokalnu zajednicu, dok bi i dalje postojale saradnja i koordinacija u istragama teških krivičnih dela na republičkom nivou. To iziskuje usvajanje i realizaciju akcionog plana za sprovođenje Strategije rada policije u lokalnoj zajednici.

U sistemu specijalnih jedinica Đorđević vidi potrebu za samo jednom takvom jedinicom sa jasnim nadležnostima i zadacima. Nadležnosti tri postojeće jedinice (Žandarmerija, PTJ, SAJ) se prepliću, a zakonski nisu jasno utemeljene. Žandarmerija, koja je i najbrojnija specijalna policijska jedinica, bila je predmet mnogih afera tokom 2013. godine, što ukazuje na to da nema odgovarajuće kontrole nad njom.

Jednu od urgentnih potreba u periodu koji sledi je i jačanje kapaciteta policije za realizaciju finansijskih istraga organizovanog kriminala i visokotehnološkog kriminala. Policijski kapaciteti za vođenje istraga su ograničeni jer umnogome zavise od kapaciteta BIA, naročito prilikom korišćenja posebnih dokaznih radnji (tajni nadzor komunikacija, tajno praćenje i snimanje, simulirani poslovi kroz nepostojeće firme). Zavisnost od BIA postoji i zbog problema curenja informacija iz MUP-a, zbog čega koordinaciju upotrebe posebnih dokaznih radnji preuzima BIA. U odgovoru na ova pitanja i predloge može se naslutiti i kakvog nam ministra unutrašnjih poslova sprema Aleksandar Vučić.