Arhiva

Opasan trut

Vesna Knežević Ćosić | 20. septembar 2023 | 01:00
Opasan trut


Stručnjaci za bezbednost britanske grupe Sensepost pokazali su prošle nedelje kako bespilotna letelica (dron), opremljena softverom s ljupkim imenom Snupi, bez problema krade podatke s smarfona u okolini.
Elem, dok dron zuji nebu pod oblake, softver Snupi poput lovačkog psa detektuje mobilne uređaje u okruženju na kojima je uključen WiFi. Kada ih otkrije, automatski im pretražuje istoriju na koje su se WiFi mreže spajali u prošlosti, pa se onda maskira u neku od njih. Glupi pametni telefon se automatski povezuje u Snupijevu WiFi mrežu, nakon čega haker bez problema prati i beleži sve što korisnik radi, od plaćanja kreditnim karticama, do unošenja pasvorda. Jedina odbrana od ove napasti je da se ugasi WiFi na telefonu, objašnjava Glen Vilkinson, koji je za sat vremena igranja s dronom, pristupio podacima 150 vlasnika mobilnih telefona.

Novi oksfordski rečnik termin dron (eng. drone) definiše kao daljinski kontrolisanu bespilotnu letelicu ili projektil, a Vebsterov vrlo slično, kao bespilotnu letelicu ili plovilo navođeno daljinskim upravljanjem. Reč dron se prevodi kao trut. Zapravo, ovi tehno trutovi, pravi su sinonim za leteće mašine, ubice i špijune, a vojske sveta ih obožavaju (pre 99 godina Tesla je opisao borbu bespilotnih letelica).

Ništa čudno onda da postoji čitav trend i prateća industrija da im se promeni imidž, zašta je zadužena plejada civilnih trutova, počev od jeftinog gedžeta Parrot AR.Drone (kvadkopter od 299 dolara za hobiste, težak 380 grama) koji je prvi put predstavljen na CES sajmu 2010. godine. Ovom ljupkom letećom igračkom danas se lako upravlja putem smarfona, a obožavaju je i deca i odrasli, jer pravi i dobre fotke iz vazduha. Nadahnuti inovatori kažu da su dronovi nepravedno stekli lošu reputaciju zbog vojne primene, pa rešeni da im skinu prokletstvo, predlažu da se koriste kao pomoć ljudima na nepoznatim lokacijama. Na primer, ako se izgubite u kampusu MIT-a, pa telefonom zovete upomoć, ona stiže u obliku letećeg truta. Leteći robot je uljudan. Ako zastanete, neće se naljutiti, već će shvatiti da ste zaostali za njim i da treba da vas pričeka, kažu istraživači, ubeđeni da je vreme kada će se ljudi navići na dronove u svakodnevnom životu iza ugla.

Verovatno najbizarnija ideja s letećim trutovima je ona u kojoj vaš lični dron neprestano kruži oko vas i onlajn prenosi na društvene mreže sve što radite i što vam se događa. Postoje i namenske varijante, na primer trut koji vas (na)vodi dok vežbate, tako što zuji ispred i oko vas kao satelit i daje vam tempo, ali i informacije o prethodnim rezultatima, ili drugim vežbačima. Smatra se da će to biti normalna stvar 2020. pa je vreme da se privikavate na ideju da će leteći trutovi da zamene kućne ljubimce i postanu čovekov najbolji prijatelj. Iako ideja o robotu kao najboljem prijatelju jeste poprilično tužna, ona ima začuđujuće veliki broj fanova, koji misle da je mnogo kul imati truta koji ume da leti, donosi pakete, fotografiše svog gazdu, tvituje umesto njega, seje fotke iz njegovog života po društvenim mrežama.

I to nije SF! Tip s njujorške berze napravio je kompaniju Falkor sistems s idejom-vodiljom da dizajnira letećeg tehno-ljubimca, koji prati u stopu, zamenjuje psa, mačku, mamu, tatu. I pametni Kris Anderson otišao je s pozicije urednika uglednog magazina WIRED, da bi osnovao kompaniju 3D Robotics, koja pravi dronove i delove za njih. Rečju, jasno je kao dan da je vreme civilnih dronova stiglo, ali postoji razlika između propagande o trutu kao najboljem čovekovom prijatelju i upotrebe bespilotnih letelica u poljoprivredi, saobraćaju, transportu, meteorologiji. Ko ovo ne kapira, stvarno zaslužuje truta za najboljeg druga.

Fablet s 13 MP kamerom

ZTE Nubia X6 je tablet sa 6,4 ekranom 1080 p rezolucije (344 ppi), ima dvostruke zvučnike, ulaze za dve SIM kartice, te prednju i zadnju kameru od po 13 megapiksela, pa se smatra odličnom spravom za sve one koji vole da prave selfije. Zadnja kamera uređaja poseduje Sony-ev EXMOR RS senzor koji poboljšava sliku u uslovima slabije svetlosti.

Gugl štiti Gmail

Gmail prati glas da je jedan od bezbednijih servisa, a Gugl i dalje unapređuje svoj email servis kada je bezbednost u pitanju. Sada je nadograđen sa dve nove funkcije. Zanimljivo je da je Gugl uveo i enkripciju poruka, pa su sada one nečitljive tokom prolaska kroz Google data centre. Prema izjavama iz kompanije, ovo je postao prioritet nakon prošlogodišnjih skandala sa NSA.