Arhiva

Odgovornost za budućnost

Vesna Vučetić | 20. septembar 2023 | 01:00
Odgovornost za budućnost


U savremenom svetu znanje postaje najcenjenija roba, ali često znanje stečeno u školama i na univerzitetima ne odgovara potrebama tržišta. Zbog toga su širom sveta pokrenute inicijative za saradnju obrazovnih institucija sa kompanijama. Kao jedan od najboljih primera navodi se Japan. Kompanije finansijski podržavaju istraživački rad univerziteta, a profesori su često angažovani kao vođe projekata koje sprovodi industrija. Zahvaljujući toj saradnji ne postoji opasnost da visokotehnološkom tržištu Japana nedostaju vrhunski inženjeri i naučnici koji bi podsticali privredni rast.

Zbog toga i sve više kompanija u svetu sprovodi projekte stipendiranja baš onih profila koji su njima potrebni za rad u firmi i blisko sarađuju sa obrazovnim institucijama. Jedan od takvih projekata Energija znanja sprovodi i kompanija NIS pod čijim je pokroviteljstvom održana Olimpijada iz ruskog jezika, Srpska hemijska olimpijada za srednje škole i Srpska matematička olimpijada za osnovne škole.
Srđan Verbić, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kaže da su ovakvi projekti veoma važni za zemlju.

Posao države je da pomogne tako što će sa kompanijama utvrđivati prioritete i sagledavati gde su potrebna ulaganja, a ovakva takmičenja svima omogućavaju da uzmu od obrazovanja onoliko koliko mogu i da sami budu odgovorni za svoju budućnost, kaže Verbić.
Poslodavci danas u najvećoj meri od radnika očekuju da imaju sposobnost timskog rada, organizacije i planiranja, donošenja odluka, samostalnog i rada pod pritiskom, pokazuje istraživanje Šta poslodavci očekuju danas od mladih stručnjaka i univerziteta u Srbiji?, realizovano u okviru Tempus projekta Razvoj karijernog vođenja u cilju unapređenja visokog obrazovanja. Da bi dobili adekvatnog radnika, poslodavci sve češće sprovode programe sa tim ciljem.

Andrej Šibanov, zamenik generalnog direktora NIS-a, rekao je da njihova kompanija dugo ulaže u mlade te da sarađuju sa sve više škola i fakulteta u Srbiji i regionu, kao i da će to činiti u budućnosti.
Veoma smo zainteresovani da se stvaraju stručnjaci koji će biti spremni za rad na profesionalnom nivou. NIS kroz ovakva takmičenja podržava talente da se razvijaju u pravcu prirodnih nauka koje su veoma važne za našu profesiju, a budući visokostručni kadrovi su neophodni i za kompaniju, rekao je on.

Na olimpijadama koje su uključene u zvaničan kalendar takmičenja Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, od 24. do 31. maja u Beogradu i Novom Sadu, učestvovali su đaci osnovnih i srednjih škola iz Srbije, kao i iz Crne Gore i Republike Srpske. Pobednici olimpijade iz hemije učestvovaće na Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi, a najbolji iz matematike na Balkanijadi.