Arhiva

Trenutak jednakosti

Lazara Marinković | 20. septembar 2023 | 01:00
Trenutak jednakosti


U organizaciji Idaho Beograd i u saradnji sa UK Parobrod i Ambasadom Kraljevine Holandije, izložba fotografija jednominutnih istopolnih venčanja u NJujorku autora Gorana Veljića pod nazivom Snapshot jednakosti smeštena je u neoklasicističkoj sali Kulturnog centra Reks. Sa idejom prilagođavanja prostora Veljićevoj temi, postavka se transformiše u salu za venčanja nalik na crkvu i okupira cvetnim motivima i svadbenim rekvizitom. Same fotografije su, kao svadbeni ručak, poslužene na stolovima pozicioniranim tako da stvaraju utisak mladine i mladoženjine strane, ali sa obe strane tradicionalnog prolaza ka oltaru. Na kraju samog prolaza, na improvizovanom oltaru, posetioci su imali priliku da aktivno učestvuju u izložbi i sami simbolično razmene zavete i fotografijom zabeleže ovaj svoj, još uvek nedozvoljeni, trenutak (snapshot) jednakosti.

Uprkos tome što u Srbiji kao i u drugim zemljama postoje zakoni o zabrani diskriminacije koji garantuju jednaka prava svim ljudima bez obzira na veru, rasu, rod, seksualnu orijentaciju - pravo na brak uskraćeno je, oduzeto i poništeno jednom delu populacije na osnovu seksualnog opredeljenja što je samo po sebi diskriminatorni proces. Međutim, u poslednjih nekoliko decenija u sve više zemalja sveta uvedeni su novi zakoni kojim države svim svojim stanovnicima garantuju pravo na bračnu jednakost, a država NJujork je jedna od njih. Od 2011. godine, istopolni parovi u NJujorku mogu da, baš kao i milioni ljudi heteroseksualne orijentacije, ozvaniče svoju vezu i stupe u bračnu zajednicu. Grad NJujork poznat je po svojim svakodnevnim instant jednominutnim venčanjima u gradskom bračnom birou (NYC City Hall marriage bureau). Goran Veljić koji već pet godina radi kao licencirani fotograf za venčanja upravo u NYC Hall-u, savremenik je i svedok sociološke i antropološke promene koju je ovom gradu bračna jednakost donela. Sećam se tog prvog, a oblačnog dana, kada su sunčane naočare skrivale erupciju emocija i suza Venčanje koje traje svega 60 sekundi naizgled je običan događaj, ali istovremeno i nešto sasvim neobično u ovom gradu. Međutim, intrigantna je etnologija koja se čita između redova naizgled prigodnih ceremonijalnih slikovnica i set pitanja koja nameće. Trenutak odnosno `snapshot` su uhvaćeni - zabeleženi pogledi i emocije koje demistifikuju njihove aktere.

Zaista, za 60 sekundi koliko traje jedno (istopolno) venčanje, proleti i celi život. U svojim fotografijama, Veljić uspeva da iz svih tih života koji za 60 sekundi prolete pred matičarem zabeleži onaj najznačajniji trenutak u kojem smo zaista svi jednaki. Kroz njegove snapshot-ove razmena bračnih zaveta, stavljanja burmi, prvog poljupca - emotivna oluja sa aktera prenosi se na posmatrača. Ali punctum ovih fotografija nije to emotivno uzbuđenje, već svest o tome da je (bračna) jednakost civilizacijska bitka koja još uvek nije osvojena, a u Srbiji je tek na svom začetku.