Arhiva

Kripto pare za drugare

Vesna Knežević Ćosić | 20. septembar 2023 | 01:00
Kripto pare za drugare


Prošlo je devet meseci otkako je FBI razbucao ozloglašeni veb-sajt Silk Road i zaplenio bitkoine na njegovim serverima. U gromoglasnoj akciji uhapšen je i Ros Ulbriht, poznat kao Strašni pirat Roberts, koji sada čeka u njujorškom zatvoru suđenje, pod sumnjom da je upravljao kriminalnim portalom i učestvovao u trgovini drogom, hakovanju računara i pranju novca.

Sva plaćanja na krimi sajtu Put svile bila su u kripto valuti bitcoin zbog anonimnosti prodavaca i kupaca, jer tako nema praćenja transakcija (ne unose se lični podaci, transakcije imaju svoj ID). I dok Ulbrihtu preti doživotna robija zbog kontinuiranog zločinačkog poduhvata, američka šerifska služba najavila je dvanaestočasovnu aukciju bitkoina za 27. jun, na kojoj se nudi 29,656.51306529 prljave kripto valute (1 BTC = 595.56 USD), nađene na serverima Puta svile.

U pozivu na aukciju, američke vlasti naglašavaju da kripto pare neće moći da kupe oni koji imaju bilo kakve veze s ovim tipom, ili sajtom Put svile, te da svi učesnici moraju da daju depozit od 200.000 dolara u kešu. Koga zanima, može na adresi coindesk.com da vidi listu kupaca koja je procurila sa mejl službe US maršala.

Zanimljivo je da su se nekako u isto vreme vratile i aplikacije za razmenu i trgovinu bitkoina u Eplov virtuelni dućan, iako je već mesecima na snazi bila njihova zabrana. Epl je naprasno osvežio i svoja kruta pravila po pitanju ovakvih softverskog alata i naveo da se sada može trgovati virtuelnim valutama, pod uslovom da se ne krši zakon u zemljama gde su kripto pare anatemisane. Takođe, sinhronizovano se isprsila i Federalna vlada SAD, relaksirajući regulaciju privatnih transakcija bitkoinima, iako još nisu pravno definisani.

Šta o svemu misli Gugl niko ne zna, ali se zna da nekoliko Android aplikacija iz Google Play prodavnice, koje su inače preuzete oko pet miliona puta, imaju maliciozni kod, koji pretvara smartfone i tablete u uređaje za rudarenje bitkoina. BadLepricon, recimo, svakih pet sekundi proverava nivo baterije, povezanost sa internetom i status ekrana, pa kada je nivo baterije preko 50 odsto, ekran isključen i uređaj povezan sa internetom, počinje rudarenje bitkoina.

U prevodu, ovaj internet novac bez novčanica i kovanica je živ da ne mož biti življi. Prošlog meseca je, prema pisanju poslovnog portala Bloomberg, američka investiciona grupa Fortress International uložila u slovenačku bitkoin berzu Bitstamp (nakon propasti japanske berze MtGox preuzela ulogu vodeće svetske berze bitkoina) 10 miliona dolara, što se tumači širom strategijom ulaganja u industriju virtuelnog novca.
Ako se pitate šta ga to čini drugačijim od kreditnih kartica ili pejpala, odgovor je lak: računi s bitkoinima ne mogu da se zamrznu, oporezuju, takse su male, a transakcije netransparentne.